A Magyarországon 2013 óta a minden ősszel megrendezett Katolikus Társadalmi Napok idén Debrecenbe költözik. A szeptember 12-i esemény kiemelt témaköre ezennel a katolikus oktatás és nevelés. A rendezvény védnökei Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, házigazdái Veres András, az MKPK új elnöke, a Caritas in Veritate Bizottság korábbi elnöke és Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Jelenleg a KATTÁRS a 300 – Katolikus újjászületés Debrecen néven meghirdetett 2015-ös emlékévhez kapcsolódik: fő célja, hogy bemutassa a katolikus tanítást és a Katolikus Egyház szolgálatát a mai társadalomban.
„Az emlékévben rendezett programok, kulturális események, ünnepek, kiállítások, tudományos konferenciák sorába nagyon jól beleillik a KATTÁRS. Rajtuk keresztül bemutatjuk, hogy a katolikusok jelenléte hogyan járult hozzá a város életéhez, szellemi és anyagi gyarapodásához. Az emlékévben nemcsak a múltról kívánunk beszélni és tanúságot tenni, hanem a jelenre kívánunk fókuszálni, amely a katolikus jövőképnek is az alapja”- fogalmazott Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.
„Ezeknek a rendezvényeknek nem titkolt célja az sem, hogy ráébressze az egész magyar társadalmat annak a keresztény örökségnek sorsot formáló értékrendjére, amely Magyarországnak és Európának múltjához és jelenéhez tartozik, s amelyet Európa megtagadni látszik. Ennek az önpusztító folyamatnak is szeretnénk gátat vetni, bármennyire is kevés ez a probléma egészéhez mérten – mondta el Veres András, az MKPK elnöke, a rendezvény létrehívója.
A KATTÁRS keretében a Szent Anna Székesegyházban szeptember 12-én délelőtt szentmisét celebrál Magyarország apostoli nunciusa, Alberto Bottari de Castello, a Kossuth téren felállított sátrakban pedig katolikus oktatási intézmények, tanító szerzetesrendek és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be. Emellett családi, felnőtt- és gyermekprogramok széles tárháza várja a látogatókat. Az oktatási témakörökön túl a teremtésvédelem, a sport, a szenvedélybetegségek, a gender-elmélet hatásai, a személyiség kibontakozása a családban, mind fontos tárgya lesz az előadásoknak és beszélgetéseknek.  Az előadók között, többek mellett Dr. Papp Miklós morálteológus, Dr. Csókay András idegsebész és agykutató, Ciráki György nemzetközi jogász, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke, Dr. Gombocz János Professor Emeritus (Testnevelési Egyetem), Dr. Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs (Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport), tanító szerzetesrendek vezetői és neves újságírók is jelen lesznek. A nap záróakkordja Tóth Vera énekesnő koncertje lesz az esti órákban.
Veres András elmondta, hogy jövőre mind a Katolikus Egyház, mind pedig a Magyar Kormány részéről jubileumi esztendőt hirdettek meg Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából: „Biztosan állíthatom, hogy az ő személyéhez kötődő esemény lesz a 2016-os KATTÁRS, amelyet Budapesten rendezünk meg, viszont pillanatnyilag teljesen pontos témát megfogalmazni nem tudok. Reményeink szerint legalább olyan sikeres lesz, mint a Múzeumkertben tartott két évvel ezelőtti rendezvény.”

További információ: www.kattars.hu

Sajtókapcsolat: Szathmáry Melinda, PR és kommunikációs tanácsadó
szathmary.melinda@estercom.hu
kommunikacio@kattars.hu
+36 30 217 7129

A KATOLIKUS TÁRSADALMI NAPOKRÓL
A Katolikus Társadalmi Napok a Katolikus Egyház által Európa egyes országaiban a XX. század elején életre hívott Társadalmi Hét mintájára jött létre. A szervezők fő célja, hogy – miközben az érdeklődőknek tartalmas időtöltést kínálnak – közvetítsék az Egyház válaszait az embereket ma leginkább foglalkoztató társadalmi kérdésekre. Fő területek: oktatás, szociális és egészségügyi ellátás, vállalkozói szektor, gazdaság, sport, élet és- környezetvédelem, média.

További érdekes olvasnivalók

# Egyházunk - Szent VI. Pál pápa 1964. január 4. és 6. között apostoli látogatást tett a Szentföldön. A pápa útját az Államt ...

# Egyházunk - A Fides nemzetközi katolikus hírügynökség december 29-én tette közzé éves jelentését, amely arról számol be, h ...