Tudós, tanár, rendi vezető

Széles e világon otthonosan mozgott a tudomány és a szerzetesség műhelyeiben. Teológiai, egyháztörténeti és egyházjogi tanulmányait kitűnő római egyetemeken végezte, és ugyanott lehetett megbecsült professzor.


A ciszterci rend római központjában – és tíz évig annak élén – magyar menekült rendtársainak gondviselője volt, minden magyar ügyet felkarolt, támogatott. Amióta tehette, sokszor járt haza, és kompromisszumok árán is igyekezett rendje hazai sorsát egyengetni.

Zakar Ferenc Polikárp nyugalmazott generális apát és zirci főapát életének nyolcvankettedik, szerzetességének hatvannegyedik, áldozópapságának ötvenhetedik évében, a szentségekkel megerősítve a budapesti Honvéd Kórházban szeptember 17-én elhunyt.

1930. június 8-án született Ókéren, a mai Szerbiában, Újvidék közelében. A ciszterci rend bajai III. Béla Gimnáziumában érettségizett 1948-ban, az államosítás idején. Ugyanebben az esztendőben belépett a rendbe, ahol a Polikárp nevet kapta. Zircen kezdte meg filozófiai és teológiai tanulmányait. 1950-ben drótsövényen, aknazáron és kanálison át jutott Ausztriába egy szeptemberi hajnalon, tudva, hogy másnap a szerzetesrendek nagy többségétől Magyarországon megvonják a működési engedélyt. Húsz „szökevény” társából nyolcat Ausztria szovjet zónájában letartóztattak, és átadták őket a magyar hatóságoknak.

Négy–hét évi börtönt kaptak Magyarországon.

Zakar Ferenc Polikárp Rómában a bencések Pápai Szent Anzelm Egyetemén folytatta tanulmányait, majd 1956-tól a Pápai Szent Gergely Egyetemen tanult egyháztörténelmet. 1960 őszétől a Pápai Szent Anzelm Egyetemen tanított.

1978-ban a bencés teológiai fakultás dékánjává választották. 1981-ben és 1985-ben újraválasztották, de még ugyanebben az esztendőben a ciszterci rend generális apátja lett, emiatt abba kellett hagynia a tanítást. 1995-ben letelt a tízéves generális apáti megbízatása. A következő esztendőben rendtársai megválasztották zirci apátnak. 2000-ben a Szentszék a zirci főapáti címet adományozta neki. 2002-ben hat évre újraválasztották, 2008-tól 2010. december 19-éig pedig az apátság teljes főapáti joghatósággal ellátott adminisztrátora volt.

1995. október 23-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesítették, 2011. március 15-én pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .