Tradíció és innováció

A rendezvénynek a Szabó Ervin Könyvtár „bálterme” adott otthont. A szakmai nap az Országos Könyvtári Napok 2017 tematikus hét programjai közé illeszkedett, melynek idei jelmondata: „Csak tiszta forrásból!” A könyvtárosszakma figyelme idén nemzeti kincseinkre, múltunk forrásaira irányult.
A délelőtti programban, amelynek moderátora Ásványi Ilona, az EKE elnöke, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár helyettes vezetője volt, az első előadást Sarbak Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia – Országos Széchényi Könyvtár Res Libraria Hungariae, Fragmenta Codicum Műhelyének vezetője tartotta a Magyarországon fellelhető kódexekről és feldolgozottságukról, illetve a kódexkatalógusokról. Majd Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának vezetője beszélt az ősnyomtatványokról mint művelődéstörténeti forrásokról, és körképet adott a proveniencia (származási hely)-kutatásról, mely munkába az egyházi gyűjtemények is bekapcsolódnak. Utánuk P. Vásárhelyi Judit, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvés Művelődéstörténeti Kutatások Osztályának vezetője tartott előadást Új lehetőségek a régi hazai nyomtatványok bibliográfiai feltárásában címmel. Végül Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője mutatta be intézményi részlegét Muzeális különgyűjtemények egy közkönyvtárban című előadásában.
A délutáni program levezető elnöke Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója volt. Elsőként Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának főigazgatója beszélt a MOKKA-R (Magyar Országos Közös Katalógus – Régi könyvek) egyesületről Megőrzés és számbavétel – a MOKKA-R és környezete címmel. Majd Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója tájékoztatott a Kárpát-medence magyar könyvtárainak régi könyveit számba vevő katalogizálási programról. Ezután Veres Anna Mária, a budapesti Ráday Könyvtár munkatársa és Szűcs Judit, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársa ismertette a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet Könyvtára 1850 előtti állományának feldolgozását. Végül Káldos János, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóhelyettese tartott előadást A muzeális könyvtári dokumentumok az Országos Könyvtári Platform terveiben címmel.
Míg a délelőtti előadók ismertették a nagy országos és egyházi könyvtárakban őrzött kincseket, áttekintést adtak a muzeális gyűjteményekről, és a feldolgozásról is beszámoltak, addig délután a számítógépes számbavételről és a közzétételről esett szó. Szem előtt tartva a konferencia címét – Tradíció és innováció – minden előadó azt hangsúlyozta, hogy szellemi értékeinket a mai kor követelményeihez igazítva kell megőrizni, feldolgozni és szolgáltatni.
A konferencia előadásai hamarosan olvashatók lesznek az Egyházi Könyvtárak Egyesülése honlapján.
A szakmai naphoz kapcsolódva került sor a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár ősnyomtatványait számba vevő katalóguskötet bemutatójára, melynek szerzője és szerkesztője Wojtilláné Salgó Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának korábbi vezetője. A kötetet Monok István ismertette.

Forrás: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .