„A történelem legnagyobb filmje”

Jim Caviezel, aki A passió című filmben nyújtott Jézus-alakításával megdöbbentette a világot, most megerősítette, hogy Mel Gibsonnal már dolgoznak a folytatáson, és úgy véli, „ez lesz a történelem legnagyobb filmje”.
2016-ban Mel Gibson egyszer már bedobta a köz­tudatba, hogy Feltámadás (The Resurrection) címmel leforgatná a 2004-es A passió második részét. Caviezel a Pál apostolról szóló új film sajtókörútján megerősítette ezt a hírt. „Vannak dolgok, amiket nem mondhatok el, de ez a film megrázza majd a közönséget” – nyilatkozta a negyvenkilenc éves színész a USA Today című lapnak. Gibson és Caviezel nem sokat árult el a Krisztus feltámadására összpontosító történetről – melyben Caviezel Lukács evangélistát alakítja –, de a színész úgy fogalmazott, nagyon ösztönzően hat rá ez a projekt. Caviezel azt is elmondta, nem tudja, mit fog kihozni a témából Gibson, de szerinte ez lesz a történelem legnagyobb filmje.
A passió Jézus földi életének utolsó tizenkét óráját követi végig. A harmincmillió dolláros költségvetésű film világszerte több mint hatszáztizenegymillió dollár bevételt hozott, Észak-Amerikában pedig még mindig a legmagasabb (370,8 milliós) bruttó bevételű mozinak számít. Gibson szerint a feltámadás nagy téma. „Úgy szeretnénk bemutatni, hogy ösztönző és megvilágosító erejű legyen, s ha lehetséges, minden furcsaságot elkerülve helyezze a történetet új megvilágításba” – fogalmazott. Január elején Chicagóban Caviezel bátorságra buzdította a katolikus fiatalokat: „Szeretném, ha elég bátorság lenne bennetek ahhoz, hogy ebben a pogány világban félelem nélkül meg tudjátok vallani a hiteteket a nyilvánosság előtt. A világnak szüksége van olyan harcosokra, mint Szent Pál és Szent Lukács, akik kockára tették a nevüket és a jó hírüket, hogy átadják a világnak a hitet, a Jézus iránti szeretetüket.”
„Isten mindannyiunkat arra hív, hogy nagy dolgokat cselekedjünk. De hányszor megtörténik, hogy nem válaszolunk a hívására – folytatta. – Itt az ideje, hogy nemzedékünk elfogadja ezt a meghívást, Isten hívását, aki mindannyiunkat arra buzdít, hogy egészen adjuk át magunkat neki, vegyük észre, hogy ő szerető kézzel vezet bennünket utunkon, és kezdjünk mindent elölről: böjtöljünk, elmélkedjünk a Szentíráson, vegyük komolyan a szentségeket.”
„A hanyatlás kultúrájában élünk” – figyelmeztetett Caviezel, felidézve Szent Maximilian Kolbe szavait, aki szerint a XX. század legnagyobb bűne a közöny volt. Rámutatott, hogy igaz ez a XXI. századra is: „Le kell vetkőznünk magunkról a közönyt, nem szabad elfogadnunk a gonosz pusztítását. Csak a Krisztus bölcsességében való hit képes megmenteni minket, de ehhez az kell, hogy legyenek tettre kész harcosok, akik az igazságért készek kockára tenni a jó hírüket, a nevüket és az egész életüket is.”
Végül így bátorította a fiatalokat: „Ne legyetek olyanok, mint ez a romlott nemzedék! Váljatok szentté! Nem azért teremtettetek, hogy másokhoz idomuljatok. Arra születtetek, hogy ti mások legyetek, és kiemelkedjetek a sokaságból.”

Forrás és fotó: Aleteia
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .