Torinói lepel

Olvasóink hétről hétre három kérdést találnak lapunkban a szent lepellel kapcsolatban. A válaszokat postán várjuk az Új Ember szerkesztőségébe március 3-áig (1364 Budapest, pf. 111.) A főnyeremény egy zarándokút a torinói lepelhez május 17. és 20. között, a Makrovilág utazási iroda szervezésében.

4. hét (február 21.)

1. Borromeo Szent Károly, Milánó szent érseke fogadalmat tett, hogy gyalog elzarándokol a szent lepelhez, ha Isten megkönyörül egyházmegyéjén, és a pestisjárvány megszűnik. Emanuel Filiberto herceg, a Savoyai-ház feje, hogy rövidítse a buzgó és mindenki által tisztelt főpap útját – 1578-ban a hercegség új fővárosába vitte a leplet. Hová?
2. II. Vittorio Amadeo herceg pompás kápolnát épített a szent lepel méltó őrzésére, melyet folyosó köt össze a székesegyházzal. Mikor épült a kápolna?
3. Az oltár fölé helyezett fahengerre göngyölt és ezüstkazettába zárt leplet rács biztosítja. Három kulcs együttesen nyitja a rácsot. Ezek egyikét a mindenkori olasz király, a másikat a torinói érsek, a harmadikat az ereklye kinevezett őre őrizte. Az utolsó száműzött olasz király, Umberto az Apostoli Szentszékre hagyta a lepel tulajdonjogát. Mikor?

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .