„Többet ér, mint az élet”

II. János Pál pápa különös érzékenységgel fogadta be, és pápasága elején a Dives in misericordia kezdetű enciklikájával új erővel hirdette: Isten irgalma végtelen. Az egyházat ezzel a tanítással vezette át a harmadik évezredbe.

Az irgalmasság üzenetének új hirdetési módját, a kongresszusokat, illetve konferenciákat Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke kezdeményezte. 2008-ban április 2. és 6. között tartották az Isteni Irgalmasság I. Apostoli Világkongresszusát Rómában. Minden kontinensről nagy számban vettek részt bíborosok és püspökök, papok, szerzetesek és világiak a találkozón. A következő világkongresszus színhelye Krakkó lesz 2011 áprilisában.

Az elképzelés az volt, hogy az első világkongresszust addig is kontinensenként, majd országonként konferenciák kövessék. 2008 novemberében San Salvadorban volt a közép-amerikai főpásztorok találkozója, amelyen hatvanöt püspök vett részt. 2010-re Costa Ricában terveznek közép-amerikai kongresszust. Afrikában két konferenciát szerveznek, egyiket Kelet-, másikat Nyugat-Afrikában. Ázsiában is készülnek a kontinens találkozójára. Mindemellett megindult a szervezés az egyes országokban is. Olaszországban, Colavalenzában több ízben tartottak már találkozót. Írországban pedig idén február 21-22-én rendezték meg a 18. Nemzeti Ír Konferenciát az isteni irgalmasságról, csaknem ötezer résztvevővel. A találkozó mottója a Magnificat sorai voltak: „Irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre.” Három előadó elmélkedése határozta meg mindkét nap programját: Eamonn Walsh püspöké, Patrice Chocholskié, a világkongresszus főtitkáráé és egy világi hívőé. A konferencia fontos része volt a közös imádság, amelyben a jelenlévők az igazi egység tanúi lehettek. Az első nap délutánjának bűnbánati liturgiáját este, az Oltáriszentség jelenlétében gyógyító imádság követte. Délután három órakor, amikor arra emlékezünk, hogy Jézus halálakor minden kegyelme kiáradt felénk, a résztvevők elmondták az irgalmasság rózsafüzérét. A vasárnapi záró szentmisét Dublin érseke, Diarmuid Martin mutatta be.

Április 18-án, az irgalmasság vasárnapját megelőző szombaton idén első ízben terveznek országos találkozót Budapesten, a ciszterci Szent Imre-templomban Bizalom Isten irgalmában címmel. A rendezvény fő koordinátora Katona István püspök, fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, érsek. A magyar találkozó – amelyen többek között Székely János, Beer Miklós, Olofsson Placid és Patrice Chocholski is előadást tart majd – mottója a 62. zsoltár egy sora: „Az irgalom többet ér, mint az élet.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .