Több mint véleménykülönbség

Úgy véli, hogy velük kapcsolatban nincs az Európai Uniónak egységes szakpolitikája, s szerinte a többségi társadalom részéről diszkrimináció éri őket. A jelentés szorgalmazza, hogy az azonos nemű párok élettársi közösségére, bejegyzett élettársi kapcsolatára és házasságára vonatkozó jogszabályokkal rendelkező tagállamok ismerjék el a más tagállamokban elfogadott hasonló rendelkezéseket. Arra hívja az Európai Bizottságot, hogy mozdítsa elő e közösségek alapvető jogainak védelmét a tagállamokban, vegye figyelembe érdekeiket jövőbeni irányelvek megfogalmazásánál, és tudatosítsa az EU polgáraiban az őket megillető jogokat. Úgy gondolja, hogy a bizottságnak sürgősen javaslatokat kell előterjesztenie a családi állapotot, köztük a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a házasságot és a nemi hovatartozás jogi elismerését igazoló dokumentumok kölcsönös uniós elismerésére.


Surján László, az Európai Parlament alelnöke a jelentéssel kapcsolatban elmondta: „Amit a liberális oldal a nemzeti keretek között nem tud elérni, azt európai normaként kívánja ránk kényszeríteni. Ez egyértelmű volt az Estrela-jelentés esetében is.” Majd hozzátette: a parlament döntésétől függetlenül a határozat csak vélemény, így nem kötelező sem az Európai Bizottságra, sem a tagállamokra. Ettől azonban még nem veszélytelen. Szerinte az ilyen határozatok ellen való széles körű tiltakozás világossá teheti, hogy napjainkban erős a családközpontú gondolkodás, sőt a családi kötelék lebontásának kísérlete elavultnak számít, ellenben a házasság és gyermekközpontú magatartás korszerűnek.ű

Forrás: Családháló.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .