Több mint kétszáz örökfogadalmas a tavalyi évben

A több mint kétszáz örökfogadalmas nem hangzik soknak, ha a XX. század közepének számadataira gondolunk, mégis növekedést jelent a 2015-ös 136-hoz képest. A CARA kutatóközpont az Amerikai Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának megbízásából felmérést végzett, amelynek során a 2016-ban örökfogadalmat tett szerzeteseknek és szerzetes nővéreknek tettek fel kérdéseket.
A 759 szerzetesi elöljáró közül 610-től érkezett válasz a kérdésekre, ami nyolcvanszázalékos válaszadási arányt jelent. A 216 örökfogadalmas közül 81 nővér és 96 testvér vett részt a felmérésben, átlagéletkoruk 39 év. A válaszadók fele 36 év alatti, a legfiatalabb 26, a legidősebb 86 esztendős volt.
A vizsgálat ismét rámutatott arra, hogy az intenzív imaélet kulcsfontosságú a hivatástisztázásban. A hivatások születésében fontos szerepe van a katolikus oktatásnak. Sokan hangsúlyozták a helyi plébános szerepét.
A kutatás egyik célkitűzése az volt, hogy segítse az Egyházat új utakra találni, felismerni, miként segíthet a fiataloknak tisztázni, hova hívja őket Isten, s minek hatására választják egyes fiatalok a megszentelt életet. A téma azért is időszerű, mert Ferenc pápa tavaly októberben meghirdette a következő püspöki szinódus témáját: „A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás”.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .