Több mint családi nap…

A gyerekeket Levente Péter és Döbrentey Ildikó várta a bejáratnál. Kézműves foglalkozásokon vehettek részt, és családi vetélkedőn is indulhattak: a bibliai és a magyar történelmi családokkal kapcsolatban mérték össze tudásukat. A felnőtt ifjúságnak és az idősebbeknek szólt Csókay András, majd Pál Ferenc előadása. A megújult központba látogatók filmvetítésen, színházi előadáson és gospelkoncerten is részt vehettek, majd táncházban mulathattak.A délelőtt során nehéz lehetett a választás a gyermekeikkel érkező szülők számára, hiszen az ő kiskorukat is megidézte Döbrentey Ildikó és Levente Péter családi színháza. A házaspár elmesélte a gyerekeknek – bár az idő múlása se külsejükön, se lelkesedésükön nem látszik –, hogy az egykori Móka Mikiből (Levente Péter) mára Péter bátyó, Döbrentey Ildikóból pedig Ildikó néne lett.A kupolateremben eközben pódiumbeszélgetésen vehettek részt az érdeklődők. Szabó István református és Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, valamint Orosz Atanáz, a miskolci exarchátus görögkatolikus püspöke beszélgetett a családról Szikora Józseffel, a katolikus rádió főszerkesztőjével.

A beszélgetés Andrej Rubljov Szentháromság-ikonjának másolatáról kezdődött el, amelyet a MOM bejáratánál állítottak ki. Orosz Atanáz elmondta: a keleti teológiában ezt a család „előképének” is tekintik. A Szentháromság harmóniáját jeleníti meg az asztalközösségben, így a család és az egyház egységét is jelképezheti. A mennyei asztalközösségben pedig hitünk szerint mindenki egy lehet majd. Székely János a család keresztény felfogásáról beszélt. A család nem csupán szociológiai jelenség, hanem teológiai egység is, amelyből a Teremtő szándéka szerint élet fakad, hangsúlyozta. A házaspárok megmutatják, hogy önátadásra lettünk teremtve, a pár túlcsorduló szeretete gyermekek nemzésére is hivatott. Ebből következik, hogy minden megszületett csöppség mögött ott kell hogy álljon a szülői pár is.A beszélgetést irányító Szikora József a püspököket gyermekkoruk emlékeiről kérdezte. Székely János édesanyja biztonságot jelentő ölelésére emlékezett, Orosz Atanáz pedig a nagycsalád örömére és arra, amikor ő, már a Központi Szeminárium növendékeként megtudta, hogy édesanyja a hetedik gyermekét várja, s ennek bejelentését családi ünnep követte.

A házasság és a család kapcsolatáról is beszélgettek a püspökök. Székely János figyelmeztetett: nagyon fontos, hogy a gyermek érkezése ne szüntethesse meg az intim kapcsolatot a házaspárok között. Példaként említette azt az ötgyermekes házaspárt, aki hetente egy estét, havonta egy napot, továbbá évente egy hétvégét mindenképpen kettesben tölt. Az említett családban ma már nagyok a gyerekek. Édesanyjuk és édesapjuk gyakran ma is kézen fogva, egymást átölelve megy el otthonról. A gyerekek tudják-érzik, hogy szüleik egymásra szánt ideje nem tőlük elrabolt idő, hanem a házasságot ápoló, megtartó erő.

Az emberi lét legalapvetőbb oszlopai ingadoznak, ha a család sérül – volt a pódiumbeszélgetés végső következtetése.

Pál Ferenc esti előadásában a házaspárok, a szülők és gyermekeik, valamint a párkereső fiatalok problémái és megoldási lehetőségeik kerültek szóba.

A kerület polgármestere meghívójában arról is írt, hogy a család a munkamegosztás racionális kerete, elsöprő erejű érzelmek közössége, a társadalom alapsejtje, de sebezhető, gyengíthető intézmény, amelyet ápolni, gondozni kell.
Fotó: Bókay László
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .