Tizennyolc év után

Fotó: Merényi Zita

 

„A keddeket abba fogom hagyni” – jelentette be Pál Ferenc atya április 3-i előadása végén, a Szent István Egyetem Budai Campusán, ahol jelenleg a szokásos kedd esti szűk másfél órás előadásait tartja. A váratlan bejelentés komoly megdöbbenést váltott ki a több száz fős hallgatóságból – írja a Magyar Nemzet Online.
A mindenki által csak Pál Feriként ismert római katolikus pap és mentálhigiénés szakember idén decemberben zárja le hosszú sorozatát. A nyári szünetet követően szeptembertől tizenkét teljesen különálló előadást tervez, amelyekben az elmúlt időszakban kikristályosodott témáit, letisztult gondolatait dolgozná fel. „Egyfajta összefoglalás, vagy jutalomjáték, vagy valami ilyesmi lesz ez. És pont annyi ilyen előadás van, hogy december végére befejeződnek. Utána nagykorúnak nyilvánítom magunkat” – utalt arra, hogy éppen tizennyolc éve kezdte el előadás-sorozatát.
„Egyszerűen elfáradtam” – mondta. Beszélt arról, hogy amikor az év elején Ausztráliában járt, hogy az ottani magyaroknak tartson előadásokat, a koalák és a kenguruk között úgy érezte, minden gondolkozás nélkül ott maradna legalább három hónapra. Pál Feri visszaemlékezett arra, hogy amikor elkezdte a keddi mentálhigiénés alkalmait, ezeken az előadásokon túl egy felnőtt- és egy ifjúsági hittanórája, négy negyvenöt perces iskolai órája volt. Manapság azonban már évente kétszázharminc-kétszáznegyven különböző előadást tart országszerte, sőt a határokon túl is.
„Nem bírom már jól csinálni. Az a benyomásom, és most már több éve küzdök ezzel, hogy ez már nem olyan jó. És ez teljesen ellentmond az énképemnek. Utálok nem jól csinálni valamit.”
A kilencvenkilenc igaz és az egy eltévedt bárányról szóló bibliai példabeszédre utalva elmondta, számára azok lettek az igazak, akik a keddi előadásokra járnak. Ők jó helyen vannak, a szíve viszont oda húzza őt, ahol azok élnek, akik kevésbé vannak birtokában ezeknek az ismereteknek.
Pál Feri atya egyúttal azt is bejelentette: ezzel a döntéssel a körülötte kialakult közösségnek nincs vége; velük több új terve is van, például hogy egy YouTube-csatornán tematikusan szerkesztett formában közzétegyék a hosszú évek során készített felvételeket.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .