Tíz éve a közjó szolgálatában

Mi teszi egyedivé a Magyar Katolikus Rádiót? Az, hogy hallgatója minden tájékoztatást megkap, ami a média által megszerezhető a világról. A katolikus rádió a maga teljes valójában látja és láttatja az embert. Úgy törekszik szólni, mint Krisztus, aki teljes életprogramot adott; igét, ételt, italt, gyógyulást. Célunk, hogy műsorunk által a hallgató minél jobb, minél megalapozottabb döntéseket tudjon hozni mind a saját, mind a közössége életéről. Hogy napról napra jobban tudja szeretni a feleségét, férjét, szüleit, hogy több jó szava legyen a gyerekeihez, hogy hűséges maradjon a barátjához, szerelméhez, nemzetéhez, hogy szeresse a munkáját, tudjon bánni a pénzzel, hogy eligazodjon a politika világában, hogy gyönyörködtesse egy operarészlet, lelkesítse egy rocksláger, andalítsa egy érzelmes táncdallam. A katolikus rádió ugyanakkor nem akarja elandalítani a hallgatót, éppen ellenkezőleg: ébresztőt kiált. Serkenteni szeretne szóra és tettre. Nem kívánja megmondani, hogy mit gondoljon a hallgató, de szeretné, ha a Magyar Katolikus Rádiót hallgatva egyre több saját gondolat s abból fakadó tett születne. Ez a valódi közszolgálat, a köz szolgálata úgy, ahogyan a katolikus egyház gondolkodik a közjóról.


Van, aki a szentmise-közvetítésre ébred, s a rádiós esti ima után tér nyugovóra. Sokan csak a katolikus rádió hírműsoraiból tájékozódnak. Napi két hírmagazin mellett óránként hallgathatnak híreket, benne sport-, közlekedési és időjárási információkat. Igen kedveltek a rádió közéleti, családi magazinműsorai, irodalmi adaptációi, gazdasági, építészeti, nyelvművelő, ifjúsági, vallási és egyházi műsorai. A katolikus rádió mindenkinek szól, aki ért magyarul. Katolikusoknak, más vallásúaknak és nem hívőknek, időseknek és fiataloknak, egészségeseknek és betegeknek, bizonyosságban élőknek és tétovázóknak, szegényeknek és gazdagoknak, más és más létállapotban élőknek egyaránt.

 

A Magyar Katolikus Rádió természetesen sikeres kíván lenni, céljai között szerepel, hogy egyre több hallgató tartozzon a „táborába”. A siker útja a professzionális műsorkészítés, a már klasszikusnak mondható rádiós műfajok művelése csakúgy, mint az új, korszerű megoldások igényes alkalmazása, nem kevésbé az eredeti, saját ötletek megvalósítása. A katolikus rádió sikerének záloga a krisztusi tanításhoz, az egyházhoz való következetes hűség, a sajátos, mással össze nem téveszthető arculat kialakítása, megtartása, illetve folyamatos karbantartása, fejlesztése.

A katolikus rádió műsoraival szilárd értékrend kialakulását és fejlődését igyekszik szolgálni. Ezáltal – az egyháznak a közjóról szóló tanítását idézve – a javak és lehetőségek összességét szeretné átadni, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy közösség tagjai boldogulásukat szabadon és hathatósan munkálhassák.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .