Tíz év, nyolcmillió adásperc

Spányi Antal rövid áttekintést adott indulásukról és fennállásuk fontos állomásairól. Kiemelte a rádió elkötelezettségét, hogy a jó hír hangjaként szóljon hallgatóihoz. „A rádió küldetése a preevangelizáció – fogalmazott Spányi Antal –, ami azt jelenti, hogy találkozási lehetőséget teremt a katolikus értékek alakította megatartásformákkal, melyek felkészítenek az evangélium befogadására.” Így fogalmazta meg a rádió célkitűzését: „Nem hitvallási cikkelyekbe, hanem élettörténetekbe foglalva kell elvinnünk az örömhírt az emberekhez.”

Szikora József a kezdetekre visszaemlékezve kiemelte, hogy a pünkösd, a megértés ünnepe előrevetítette az új médium feladatát: az egyház tanítását befogadhatóan kell közvetítenie. Elmondta, műsorfelépítésük a műfaji hagyományokat követi, így vannak magazin- és riportműsorok, hír- és információs programok, nyelvművelő műsorok és irodalmi adaptációk is a rádióban. Meghallják ugyanakkor a kor szavát, és létrehoznak új típusú műsorokat is. Ezek közül kiemelte a reggeli beszélgetős, zenei betétekkel összeállított magazinjukat.


Radetzky András a jövő feladatairól szólva a pályázati gyakorlat folytatását emelte ki. Konkrét kiírást még nem látnak, de keresik a bővülés lehetőségét a számukra fontos területeken, így a Dél-Alföldön és Kelet-Magyarországon. „Jó eséllyel indulunk, mert az, amit nyújtani tudunk, értékes és vonzó” – fejezte ki reményét a sajtótájékoztatón a vezérigazgatóhelyettes.

A Magyar Katolikus Rádió tizedik születésnapja alkalmából június 10-én a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros mutatott be hálaadó szentmisét, 12-én pedig kulturális műsorral ünnepelnek a Duna Palotában. A bazilikában megtartott szentmisén közreműködött a váci székesegyház Szent Cecília kórusa, a székesfehérvári Vox Mirabilis kórus Varga László vezényletével és Bednarik Anasztázia orgonaművész. A szentmisét a katolikus rádió élőben közvetítette, és eljut a rádióhallgatókhoz a Duna Palotában megrendezendő ünnepi műsor is, amelyen a Magyar Katolikus Rádió kamarazenekara mellett fellép Dunai Tamás, Blaskó Péter és Mikó István színművész, Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin zongoraművész, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .