Tisztán szólni…

– Testnevelés és kommunikáció szakon végeztem a Berzsenyi Dániel Főiskolán; a kommunikáción belül újságírásra, rádiós szerkesztésre szakosodtam. Már a főiskolai évek alatt írtam a Szombathelyi egyházmegye ifjúsági lapjába, az Élő Kövekbe, amelynek később a főszerkesztője lettem… A rádiózás álomként indult. Mindig szerettem volna ezzel foglalkozni. Nagyon jó tanáraim voltak, kiemelném közülük Érczfalvi Andrást, a Magyar Rádió egykori munkatársát és Tasnádi Róbertet – aki el is jött a díjátadásra. Sokat segítettek abban, hogy kibontakozhassak ezen a téren. Egyik feladat hozta a másikat. A rádiózás és a tanárság egy év csúszással követte egymást, azóta párhuzamosan művelem a kettőt. Vagyis mára teljesült az, amire vágytam.

– A Szalézi-ösztöndíjat olyanok kapják, akik a „világi médiában” képviselik a keresztény értékrendet…

– Rádiós tevékenységem során, a munkámban is mindig jelen volt az egyház. Kezdettől fontosnak tartottam, hogy valamiképpen képet-hírt adjak a hallgatóknak az egyházról, ünnepeiről, a jelentősebb eseményekről. Egy kereskedelmi rádióban persze – ahol több zene és kevesebb beszéd hangzik el – szövegileg nem lehet úgy kibontakozni, mint a közműsor-szolgáltatásban. Röviden, frappánsan kell fogalmazni. De ebben a „miliőben”, a reggeli, délutáni, esti, hétvégi műsorstruktúrába is sikerült beilleszteni, itt is sikerült megjeleníteni az egyházi vonatkozásokat. A hírekben igyekszünk érdemi információkat közölni a világegyházról, de elsősorban a Szombathelyi egyházmegye történéseiről szólunk. Azt tartom igazán eredménynek, hogy a kereskedelmi rádiózásban meg tudott jelenni az egyház, és nemcsak húsvétkor vagy karácsonykor. Lelkipásztorok szólalhattak meg, véleményt mondhattak különböző döntésekről, határozatokról, programokról. Az egyházmegye mindennapjait sikerült bevinni a stúdióba.

– A Rádió Szombathely után december óta dolgozik az újonnan alakult szombathelyi Frisss FM-nél. Hogyan látja az indulást, milyen ez az új adó?

– Sokat segít, hogy a főszerkesztőm ugyanaz, aki az előző munkahelyemen volt: M. Horváth Nóra. A Frisss FM nemcsak rádió, hanem internetes újság és internetes televízió is. Veres András püspök úr 2012-ben az egyházmegyében is meghirdette az új evangelizáció évét. Mi pedig háromféle módon tudunk szólni: hallgatókhoz, olvasókhoz és nézőkhöz. Ebben az „adottságban” pedig sok lehetőséget látok. Számomra fontos, hogy a mindenkit (és nemcsak a hívőket és nemcsak a Vas megyeieket) érintő problémákat egy kicsit egyházi szemszögből is megvilágítsuk. Különös tekintettel például a fiatalok kérdéseire…

– Testnevelő tanárként, gondolom, a sport is kiemelt szerepet játszik az életében…

– Betölti az életemet. Gyerekkorom óta aktívan focizom, mondhatom, szinte hivatásszerűen. A szombathelyi Haladás FC igazolt labdarúgója is voltam egészen a junior korosztályig. NB I-es meccsem ugyan nincsen, de együtt edzettem az NB I-es csapattal. Az NB II-ben és az NB III-ban egyaránt játszottam. A futball kihagyhatatlan számomra. Tanárként, rádiósként a test és a lélek egészségének, a kettő összefüggésének témáját is igyekszem közvetíteni. Egyik sincs a másik nélkül. A sport segít abban, hogy tisztán tudjunk kiállni, emberek maradjunk, segít, hogy megálljuk a helyünket, kitartók legyünk az életben… A hivatásomat, szabadidőmet, a sportot is áthatja a hitem, az, hogy katolikus vagyok.
Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .