A test és a lélek orvosa

A magyar orvosképzés, a hazai orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és a megbecsülés gyakran tapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik gyógyítói feladatukat. E szolgálat elismeréseként, valamint annak érdekében, hogy a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősítse, a Szombathelyi Egyházmegye az idei esztendőtől kezdve minden évben kitüntet egy kiváló orvost.
A díjat Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról nevezték el, aki hosszú éveken át áldozatos munkával gyógyította a betegeket a körmendi kastélyában berendezett kórházában. A „szegények orvosa” 1931. január 22-én halt meg. Emléknapja az idei évtől kezdve az orvosok és egész­ségügyi dolgozók találkozójának napja is a Szombathelyi Egyházmegyében, s emellett ünnep Körmend városa számára is, hiszen a település január 22-én patrónusának választotta a szent életű orvost.
Az ünnepség a Szent Erzsébet-templomban vette kezdetét, ahol Székely János megyéspüspök hálaadó szent­misét mutatott be. Szent­beszédében kiemelte: Bat­thyány-Strattmann László mindennap imádkozott a betegeiért, így vált a test és a lélek orvosává. Tudta, hogy e kettő elválaszthatatlan egymástól. A Bibliában a gyógyítani szó azt is jelenti: üdvözíteni. A test és a lélek gyógyulását a Szentírás ugyan­azzal a szóval fejezi ki.
Az ünnepség további részében Gyürki László nyugalmazott körmendi plébános előadást tartott Batthyány-Strattmann László életéről, majd Csákváry Violetta csecsemő- és gyermekgyógyász beszélt a hitről és az orvosi munkáról.
Ezt követte a díj átadása: A test és lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat több évtizedes kiemelkedő orvosi munkásságának és példamutató keresztény életének elismeréseként a kilencvenegy éves Széll Kálmán nyugalmazott sebész, traumatológus és aneszteziológus professzor vehette át Székely János megyéspüspöktől.
Nagyon meghatott az elismerés – mondta a díjazott, és hangsúlyozta, hogy soha nem titkolta meggyőződését, mindig megvallotta hitét. Véleménye szerint a hit fontos egy orvos életében: erőt ad a munkához, és segítséget jelent a másik emberrel való együttérzés fenntartásában is. Hozzátette azt is, hogy Bat­thyány-Strattmann Lászlóról már gyermekkorában sokat hallott. „Bat­thyány László példa minden orvosnak, mert olyan ember volt, aki imádkozva dolgozott és dolgozva imádkozott” – fogalmazott a kitüntetett professzor.
Széll Kálmán 1926. május 29-én született Herényben (jelenleg Szombathely), régi Vas megyei történelmi családban. Iskoláit Szombat­helyen (Kámonban, illetve a Szent Norbert Premontrei Gimnáziumban), majd Kőszegen, a Hunyadi Mátyás katonai alreál iskolában, illetve Nagyváradon, a Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskolában végezte. 1945-ben érettségizett Győrben.
1946-ban beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karára. Az intézmény államosításáig a budai Szent Imre Kollégium lakója volt, ahonnan – miután az államosítási kérelmet nem írta alá – 1948-ban kiutasították. Az egyetemet a szülők áldozatos támogatása mellett főként saját erőből végezte, és 1952-ben fejezte be.
Nős, két gyermeke van. 1952-től a szombathelyi Markusovszky Kórházban dolgozott. Előbb Szabolcs Zoltán osztályvezető főorvos mellett a sebészeti osztályon, majd 1963 őszétől függetlenített aneszteziológus adjunktusként, 1968-tól pedig osztályvezető főorvosként. Az országban az elsők között alakult Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály alapító főorvosa volt. Saját kérésére 1992. november 1-jével nyugdíjba vonult. Ezt követően a Pécsi Orvostudományi Egyetem Főiskolai Karának Szombathelyi Tagozatán főiskolai adjunktus (1993), majd tanár (1994–1997), illetve tagozat-igazgatóhelyettes (1993–1997) volt, 2001 óta emeritus főiskolai tanár.
1956-ban beválasztották a kórház forradalmi bizottságának négytagú elnökségébe. Szakmai és közéleti tevékenységét számtalan díjjal elismerték. 1992-ben a Köztársasági Érdemérem tisztikeresztjével tüntették ki. Szombathely városától 1994-ben Pro Sanitate Savariae díjat kapott, a megyei önkormányzat 2001-ben a Vas Megyéért díjjal ismerte el munkásságát. 2002-ben Pro Ecclesia et Pontifice pápai kitüntetésben részesült, továbbá megkapta a legmagasabb egészségügyi minisztériumi kitüntetést, a Batthyány-Strattmann-díjat is. A Pécsi Tudományegyetem Főiskolai Karának hallgatói önkormányzata 2004-ben az év legjobb előadójának választotta. 2008-tól Szombathely díszpolgára.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .