Teremtő zümmögés

Régebben sokkal nagyobb volt a mézfogyasztás nálunk, mint ma, pedig a méz kitűnő édesítőszer, kedvezően hat az izomzat és a szív működésére, s elengedhetetlen a meghűléses betegségek kezelésében. (S bizony sokan hisznek az ízületi bántalmak elleni méhszúrás-terápiában is.) A méz és a méhészeti termékek megismertetését tűzte ki célul az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, amikor 1994-ben április 30-át a méhek napjává nyilvánította. Ekkortájt teljesedik ki a kaptárban az élet, növekszik, népesedik a méhcsalád. A természet virágba borul, az erdők, mezők, rétek zümmögéstől hangosak. A méhek napján, e szép tavaszi ünnepen országszerte kiállítások, mézkóstolók várják az érdeklődőket. A jól ismert akác- és vegyes virágmézen kívül megismerkedhetünk a zamatos hárs- vagy a repcemézzel, de a napraforgó, a selyemkóró vagy az aranyvessző mézet is érdemes megízlelni. A méhészek december 7-én, védőszentjük, Szent Ambrus neve napján is megemlékeznek méheikről, ekkor rendezik a szintén népszerű Mézes Napokat.

A bölcs szerint a baráti tanácsok is olyanok, mint a méh által összegyűjtött virágpor: édesek lesznek az ember lelkében, mint ahogy a virágpor is mézzé válik a kas rejtekében. Ha egyedül érezzük magunkat, egy kanálka méz biztosan jobb kedvre derít. És nem csak a méhek napján…  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .