Papírkatedrális épül Új-Zélandon

Ugyanakkor Christchurch központjában még mindig mementóként áll a földrengés által megrongált anglikán katedrális, amelyet a júniusi utórengés tovább rombolt. A százharminchat éves templom harangtornya is ledőlt. Az újjáépítés nagyon hosszadalmasnak ígérkezik, ezért a város vezetése megbízta Shigeru Ban japán építészt, készítsen katedrálist saját technológiájával – mégpedig kartonpapírból. Természetesen ne makettre gondoljunk, hanem, ha képzeletünk „elbírja”, bátran lássunk magunk előtt egy huszonhat méter magas, bár ideiglenesnek szánt papírtemplomot. A katedrális mindennek ellenére meglehetősen tartós lesz: tervezője mintegy húsz évet szavatol.

 

A tokiói Sigeru világszerte híres erős papírépületeiről, és nem ez lesz az első temploma sem. Az 1995-ös kobei földrengés után épített már egyet Japánban. Alapanyaga időjárás- és tűzálló, a váz erős hengerekből, papírcsövekből áll. A christchurchi átmeneti katedrális vázszerkezete nyolcvanhat helyben gyártott csőből áll majd, amelyek egyenként féltonnásak. A festett üvegablakú épület alapjaként hajókonténerek szolgálnak. A templom alig lesz alacsonyabb és kisebb az eredetinél, hétszázan férnek el majd benne. Az épületben koncertek, kiállítások, lakossági fórumok, gyűlések is lesznek. Az építész a munkájáért nem kér fizetséget. A készülő katedrálist a remény és a jövő szimbólumának szánja. És azt se feledjük, a tragikus napokat átélt Christchurch neve azt jelenti: Krisztus egyháza.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .