Térdeplő teológia

Kasper bíboros kétórás előadása, melynek szövegét nem hozzák nyilvánosságra, arról szólt, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelnie a korszerű családpasztorációnak.

 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a témával kapcsolatban annyit közölt, hogy a bíboros hangsúlyozta: a családok vonatkozásában újra fel kell fedezni az evangéliumot. Ez az elvált újraházasodottaknak az Euchrisztia vételével kapcsolatos lehetőségére is vonatkozik.

 

1993-ban Walter Kasper még rottenburg–stuttgarti püspökként Karl Lehmann mainzi püspökkel és Oskar Saier freiburgi érsekkel közösen pásztorlevélben írt arról a lehetőségről, hogy az újraházasodott elváltak számára „felelős lelkiismeret-vizsgálatot” követően út nyílhat a szentáldozásra. Ezt a megoldási javaslatot a Hittani Kongregáció akkor visszautasította.

 

A konzisztóriumon részt vevő százötven bíboros február 21-én a pápával együtt mélységes aggodalmát fejezte ki a világ több részén is tapasztalható keresztényüldözés miatt. Az üldözötteket – mindenekelőtt Dél-Szudán, Nigéria, Ukrajna, Szíria és a Közép-afrikai Köztársaság keresztényeit – szolidaritásukról biztosították, és imában emlékeztek meg róluk. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .