Teológushallgatók az élet védelméről

A mexikói családkongresszuson az egyik előadó szomorúan állapította meg, hogy egyre több országban jognak tekintik az abortuszt, majd hozzátette: Mit jelent ez a „jog”? – Azt, hogy idegent megölni büntetendő cselekmény, de legközelebbi hozzátartozódat „jogod” van megölni. Az ilyen társadalmi légkörben minden eszközt meg kell ragadnunk az élet védelmében. Ezért született meg a Biblia évében ez a pályázati kiírás” – fogalmazott Bíró László püspök a díjátadóra írt üzenetében.

Hámori Antal beszédében hangsúlyozta: „Isten az életet akarta, és mindent az emberért alkotott. Az emberi életet oltalmazó parancsolatának („Ne ölj!” – Kiv 20,13; 23,7; MTörv 5,17), a legmélyebb szempontja az, hogy feltétlen tiszteletet és szeretetet követel minden ember élete iránt. Az életvédelemről szóló pályázatot Lestár Rózsa nyerte, a második helyezett Hojdák Gergely, a harmadik Varga Lóránt lett.

Lestár Rózsa életmód-tanácsadói szakirányú képzésben vesz részt az Adventista Teológiai Főiskolán. A pályázattal kapcsolatban elmondta: munkám során megértettem, hogy Istennek életadó, életet megőrző cselekedetéről, vagyis az élet védelméről szól az egész Szentírás. Boldog megnyugvással töltött el, ebben az erkölcsi romlásban fuldokló világban élve, hogy az élet védelme elválaszthatatlan Isten „jellemétől”. Megértettem, hogy az élet védelme Isten részéről az is, hogy időről időre enged rádöbbennünk valamilyen rendkívüli, tragédiákkal övezett esemény kapcsán, hogy milyen is az emberiség erkölcsi helyzete, szellemi-testi állapota, és ezen belül mi hol vagyunk! Engedi, hogy megütközzünk állapotunk felismerésével, hogy vágyjunk életünk megváltoztatására, és megkérdezzük: mit cselekedjek, Uram? A Bibliában ott ragyog a reménység. Aki enged Jézusnak, vagyis hisz, azt elvezeti a Szentlélek minden igazságra. Nem olyan elméleti igazságra, amit mi tudhatunk Istenről, hanem olyan gyakorlati igazságra, amit az ő megismerése, a vele való egyesülés után ő tudhat rólunk. Ahogy elmélyedtem a témában, egyre nagyobb gyönyörűséget adott Isten arcának „kitapogatása” – vallja a pályázat nyertese (pályázata a www.nonprofit.hu weblapra is felkerül).

Varga Lóránt, a pályázat harmadik helyezettje, az Egri Hittudományi Főiskola hallgatója, elsőéves debrecen- nyíregyházi egyházmegyés kispap bibliai idézetek köré építette dolgozatát. Ebben többek közt kifejtette az eutanáziáról és az abortuszról szóló szentírási alapú gondolatait is. „Úgy gondolom, hogy az emberek nagy többsége az »akarsz-e élni« kérdésre egyértelmű igennel válaszolna. Joggal feltételezhetjük, hogy a magzat is élni szeretne’ – mondja. – „Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik. Mert ez a törvény és a próféták” (Mt 7,12). E Bibliából vett idézet még inkább kifejezésre juttatja azt, hogy a magzat megölése bűn – szögezi le a teológushallgató.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .