Templom(ok)ban koncertezik az Omega

A Tolna megyei város polgármestere, Bognár Jenő sem akar jósolni a költségeket illetően. Annyit mond, hogy az építés biztosan belekerül majd a bontás kétszeresébe. Már rendelkezésre áll harmincmillió forint pályázati támogatás, de ennél jóval többre lesz szükség. Szerencsére az Omega együttes frontembere, Kóbor János az ügy mellé állt, ugyanis bátaszéki kötődései vannak. A templomtorony bontásakor találtak egy fatáblát, melybe vélhetően az építők nevét vésték. A munka 1899-től 1903-ig tartott. A névsorban ott szerepel az énekes nagyapja, Kóbor Péter is.


Az újjáépítést támogatandó augusztus 17-én templomi koncertet ad az Omega Bátaszéken. A fellépés egy több templomot érintő koncertkörút első állomása lesz. A bevétel egy részét a zenészek felajánlják a torony felújítására, s így várhatóan egy bő félév alatt befejeződhet a kivitelezés. A polgármester tudomása szerint az együttes használni fogja a templomi orgonát is, amelyet nemrég újítottak fel ötvenmillió forintból.

A zenekar menedzsere, Trunkos András tájékoztatása szerint Omega-oratórium címmel valóban több koncertet terveznek, határainkon túli helyszíneken is, ám az előkészítés fázisában a részletekről még nem nyilatkoznak. A bátaszéki fellépés egyfajta próba lesz, hanganyag és werkfilm is készül róla; felmérik, hogy a templomi körülmények között mi, hogyan kivitelezhető. Nyilvánvaló, hogy a pörgős, rockos számok nem működnek ebben a közegben – a közönség nem fog felállni, csápolni –, inkább a lágy, meditatív, pink floydos slágereket adják elő, szimfonikus zenekari kísérettel.

Kóbor János örömteli kíváncsisággal várja a fellépést a „hazai pályán”, és az azt követő turnét is. Ő már Budapesten született, de gyermekkorában szinte minden nyarat a bátaszéki nagyszülőknél töltött. Úgy gondolja, hogy egyetlen koncerten nem jönne össze annyi pénz, ami számottevő segítséget jelenthetne az építkezéshez, de egy turné bevételéből biztosítható lesz a befejezéshez szükséges összeg nagyobbik része. Az együttes vezetője maga is építész végzettségű, és a felmenői között is többen választották ezt a pályát. Ezért is szívügye ennek a szép épületnek a helyreállítása.

Fotó: Gottvald

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .