Teljes pompájában látható a Szent Péter tér

Kétszáznyolcvannégy oszlopot, nyolcvannyolc pillért és az oszlopcsarnok tetején sorakozó, száznegyven szentet ábrázoló szobrot kellett restaurálni. Utóbbiak mindegyike három méter magas, és húsz méterrel a tér felett állnak.


A helyreállításhoz a legmodernebb technikát használták: az oszlopokat és szobrokat egyenként meg is röntgenezték belső állaguk felmérése céljából.
A Vatikánváros és Róma határán húzódó, ovális oszlopcsarnok Gian Lorenzo Bernini 1657-es tervei alapján 1667-re készült el. Bernini nevéhez fűződik a Szent Péter-bazilika főoltárának bronzbaldachinja is.

 

 

Nyáron a Szent Péter tér egyik szökőkútjának helyreállítását akarják megkezdeni, ezt a tér közepén álló ókori obeliszk restaurálása követheti. A vatikáni restaurálások 1997-ben a Szent Péter-bazilika homlokzatának tisztításával kezdődtek el, amely a 2000-es szentévre új színeket ajándékozott a székesegyháznak.

 

(MNO)
Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .