A teljes ember képzése

Az ünnepség első részében doktori címeket adományozott az egyetemi tanács, valamint habilitációs okleveleket nyújtottak át. Ezt megelőzően az eseménynek helyet adó Szent II. János Pál Teremben Fodor György prorektor megáldotta a terem névadójának mellszobrát, Rieger Tibor alkotását. A szobrot egy nagylelkű adományozó jóvoltából a Lósy Imre Alapítvány állíttatta.
Az ünnepség második részében – amelyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás – Szuromi Szabolcs rektor Pázmány Plakettet és elismerő okleveleket nyújtott át. A Pázmány Plakett – hangsúlyozta a rektor – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által adományozott legmagasabb tudományos elismerés. A Hittudományi Kar részéről Székely János szombathelyi megyéspüspök; a Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar részéről Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, a kar oktatója; a Jog- és Államtudományi Kar részéről Varga Zs. András alkotmánybíró; az Információs, Technológiai és Bionikai Kar részéről Gyires Klára, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének emeritus professzora, vendégoktató kapta meg az elismerést.
Az egyetem működésének minőségi színvonalát lehetővé tevő dolgozók közül elismerő oklevélben részesült: Dégi Nóra, a központi külügyi igazgatóság igazgatónője; Hajdu Gábor, az oktatatási igazgatóság igazgatója; Horváth Edit Írisz – tudományos és oktatói munkája mellett –, a JÁK gazdasági igazgatója; Vránics Tamás, a PPKE informatikai osztályának vezetője. Több évtizedes munkájáért dicsérő oklevélben részesült Draskóczy Imre, a JÁK testnevelési csoport vezetője.
A Pro Universitate Díjat Róna-Tas András akadémikus kapta.
Ezt követően a PPKE fakultási jogú Kánonjogi Intézete kezdeményezésére, az Egyetemi Tanács, a fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Nevelésügyi Kongregáció megerősítésével és jóváhagyásával, a PPKE díszdoktori címet adományozott S.E.R. Frans Daneels O. Praem. érseknek, az Apostoli Szignatúra emeritus titkárának, az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróság tagjának, a kánonjogi eljárásjog és a szentszéki joggyakorlat kiemelkedő művelőjének. Ezen esemény kapcsán Dominique Mamberti bíboros, az Apostoli Legfelsőbb Bíróság prefektusa levelet intézett az ünnepi üléshez. A kitüntetett érdemeit Kuminetz Géza, a Hittudományi Kar professzora méltatta, majd Frans Daneels tartott előadást az Apostoli Szignatúra működéséről és házasságjogi kérdésekről.
Frans Daneels érsek 1941-ben született a belgiumi Kapellenben. 1959-ben lépett be a premontrei rendbe, majd 1966-ban szentelték pappá. A római Pápai Gergely Egyetemen szerzett kánonjogi doktorátust 1971-ben. 1987-től dolgozott az Apostoli Szignatúrán, előbb helyettes ügyészként, két évvel később ügyész­ként, egészen 2008-ig, amikor e dikasz­térium titkára lett. Ugyanabban az évben püspökké szentelték, majd 2012-ben érseki méltóságra emelte XVI. Benedek pápa. 2016-ban, életkorára tekintettel, Ferenc pápa nyugdíjba helyezte.

Forrás és fotó: PPKE

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .