Telefonfülke a mezőn

Az abszurd humoráról, lényeglátó tehetségéről híres Örkény legismertebb műve az Egyperces novellák. Közülük az egyik legszebb a Ballada a költészet hatalmáról. „Főhőse” egy telefonfülke, amely szorgosan végzi rá bízott feladatát a Körúton. Érmét fogad, vonalat ad, kapcsol, hogy az emberek rajta keresztül intézhessék ügyes-bajos dolgaikat. Egy napon aztán egy költő tárcsázza rajta keresztül a szerkesztőjét, s diktálja kagylójába a versét. A fülke a sorok „hallatán” megbabonázva áll tovább, majd elindul a természetbe, hátrahagyja a város zaját, és meg sem áll Remeteszőlősig. Nem hajlandó többé vonalat adni, csak azt a négy sort búgja a fülkébe tévedőknek.


Remeteszőlős e telefonfülkével tiszteleg a költészet hatalma és az író előtt. Az átadáson jelen volt a falu vezetése, az Örkény család, Radnóti Zsuzsa, az író özvegye, Halász János kulturális államtitkár és Szathmáry Gergely polgármester. A novella is elhangzott Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

A hetvenes éveket idéző telefonfülke természetesen nem telefonálásra „termett”, viszont a kagylójából egyperces novellák hallhatók, ismert színészek tolmácsolásában. Bejáratán Örkény életnagyságú portréja, oldalain az író életrajza, illetve a Ballada a költészet hatalmáról olvasható.

A család nevében Örkény Antal, az író fia köszönte meg a település gesztusát. Biztosította az egybegyűlteket arról, hogy a kezdeményezés közvetíti édesapja humorát. A háta mögött látható konténerekre mutatott, mondván: kevés az olyan önkormányzat, ahol előbb lesz kész egy emlékmű, mint a polgármesteri hivatal. (Remeteszőlős fiatal település, 2002-ben vált ki Nagykovácsiból.)

Akárhogy is van, a telefonfülke jó helyre került. S már puszta létrejötte is annak tanúbizonysága, hogy a költészet az egyik legfontosabb teremtőerő. Ha úgy tetszik: hatalom.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .