Sine pompa, simplici cultu

A főoltár mellett ma is látható az a márványtábla, amelyet 1710-ben Esterházy Pál nádor készíttetett. Ezen olvasható Pázmány és Lippay György esztergomi érsek neve is – utóbbi végrendeletében meghagyta, hogy Pázmány mellé temessék –, ám ez a sírhely meghatározására nem volt alkalmas. A XIX. század folyamán kétszer is megtalálták a sírt, de mivel a kriptát újra és újra befalazták, elég volt néhány nemzedék, és ismét feledésbe merült a pontos helye.

Előzetes kutatások és a helyszín 2004-es bejárása után létrejött egy munkacsoport, melynek alapjaira építve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) hivatalosan is megalakult az a nemzetközi bizottság, melynek feladata – egyebek mellett – a sírhely megtalálása volt. Ennek tagjaként vett részt a kutatásban a PPKE három tanára: Hargittay Emil, Käfer István és Kránitz Mihály. Nagyszombatban, Grazban is utánajártak a Pázmányhoz köthető levéltári és egyéb dokumentumoknak. Összegyűjtötték a pázmányi végrendeleteket, összeírták azokat az eseményeket, melyek a halála körül történtek. A munkának nagy lendületet adott, amikor Stanislav Zvolenský lett az újonnan létrehozott pozsonyi egyházmegye érseke, aki elődeinek felkutatására és tiszteletére nagy hangsúlyt kívánt helyezni.


Halkó József, aki ekkor a pozsonyi dóm káplánja volt, a kutatócsoport eredményei alapján próbálta meghatározni, pontosan hol található Pázmány sírhelye. A Pálffy-kriptába leereszkedve – mely egy szűk nyíláson keresztül eddig is megközelíthető volt – feltűnt, hogy az egyik oldalon található boltív tégláinak elhelyezése és színe eltér a környezetétől. A falat kibontva egy kisebb terembe jutottak, ahol 2009 decemberében rábukkantak Pázmány és Lippay koporsójára. 2010. január elején hivatalosan is bejelentették, hogy megtalálták a két főpap maradványait. Ezt követően több éven keresztül végeztek antropológiai vizsgálatokat többek között annak megerősítésére, hogy valóban Pázmány Péter csontjaira bukkantak-e rá. Az elemzések végeztével a két főpásztor maradványait új koporsókban helyezték el. Ezeket március 18-án szentelte be Stanislav Zvolenský érsek. Az esemény után tudományos konferenciát tartottak, melyen ismertették a kutatási folyamat részleteit. A tervek szerint a Pázmány-sírhely megtalálásának körülményeiről Esztergomban is tanácskozást rendeznek az ősz folyamán.

Mivel már a Pálffy-kriptába is csak nehezen lehet lejutni, ezért Pázmány Péter sírhelyét a későbbiek során a nagyközönség nem látogathatja. A temetés részleteiről és pontos idejéről a pozsonyi érsekség dönt majd.

Fotó: Kránitz Mihály

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .