Te Deumot tartottak az Egri Hittudományi Főiskolán

Dolhai Lajos, a főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket: a fenntartót képviselő Ternyák Csaba egri érseket; Buda Pétert, az Érseki Papnevelő Intézet rektorát, Michał Bartosz Muszyńskit, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium rektorát; Liptai Kálmánt, az Eszterházy Károly Egyetem rektorát, a tanárokat, a szentelendőket és a kispapokat.
Dolhai Lajos beszámolt arról, hogy a tanév során százötvennégy hallgatója volt az intézménynek. Most három kispap veheti át a teológus–lelkész diplomát, június 23-án pedig négyen kapják meg a kateketika–lelkipásztori munkatárs oklevelet. Tizenöt hallgatónak adnak át hittanár–nevelő mesterszakos diplomát, tizenkilenc pedagógus pedig arról kap oklevelet, hogy elvégezte a hitoktatói felsőfokú szakirányú továbbképzést – mondta a rektor.
„Nyugodt, békés, kiegyensúlyozott tanévet hagyhatunk magunk mögött – fogalmazott beszédében Dolhai Lajos. – A főiskola és a szeminárium is biztosította a komoly munka és a lelki élet tárgyi és személyi feltételeit. Mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy tanuljon, imádkozzon, és komoly, intenzív lelki életet éljen. Minden sikeresen elvégzett tanév érték, mert az életünk nem csupán kellemesen eltöltött órákból és napokból áll, hanem egy nagy cél, az üdvösség felé tart. Minden földi eredmény akkor értékes, ha gyarapít minket Isten és az emberek iránti szeretetben, ha közelebb visz bennünket végső célunkhoz. Gondoljunk csak a szeretethimnusz befejező részére: „legyen bár olyan hitem, hogy hegyeket mozgassak, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.”
Van tehát miért hálát adnunk! Egyénileg is és intézményként is hálásak vagyunk a gondviselő Istennek, és köszönetet mondunk mind­azoknak, akik lehetővé tették, hogy gondtalanul tanulhattunk, imádkozhattunk és készülhettünk Istentől kapott hivatásunkra – mondta a rektor, majd átadta a diplomát a szentelés előtt álló három papnövendéknek: Czókoly Sándornak, Drahos Dávidnak és a váci egyházmegyés Torma Zsolt Joelnek.
Ezt követően az intézmény kápolnájában Te Deumot tartottak Ternyák Csaba érsek vezetésével. A főpásztor hálát adott Istennek, amiért meghívta a jelen lévő fiatalokat a papi szolgálatra. Köszönetet mondott azért is, hogy az elmúlt tanévben a kispapok gyarapodtak alázatban, szeretetben és tudásban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .