Tartsuk szem előtt a személyes hit megerősítését

Fotó: Ács Tamás

 

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés jegyében telt május első napja a győri Káptalandombon. A Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki konferencia elnöke által kezdeményezett egyházmegyei zarándoklat középpontjában az Oltáriszentség, a Szent Család példája és a missziós kereszt állt.
A program délelőtt Veres András megyéspüspök köszöntőjével kezdődött, majd a Nagyboldogasszony-székesegyházban Fábry Kornél, a NEK főtitkára beszélt a világesemény előkészületeiről és kulisszatitkairól a Győri Egyházmegye különböző pontjairól érkezett zarándokoknak. Előadása után a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekar zenés áhítattal segítette a híveket a szentmisére való felkészülésben.
A liturgia főcelebránsa Veres András püspök volt, és Fábry Kornél, valamint a Győri Egyházmegye papsága konce­leb­rált. „Különösen szolidárisnak kell lennünk mindazokkal, akik szükséget szenvednek. Ha az eucharisztikus asszonnyal, Máriával szemléljük Jézus arcát, általa minden embertársunkban megtanulhatjuk felfedezni Isten arcát. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a gyermek Jézus sokat tanult édesanyjától, Szűz Máriától és nevelőapjától, Szent Józseftől. Az emberré válás iskolája számára is a család volt, a názáreti otthon. Az áldozatvállalásra való készséget, amely legteljesebben a kereszten mutatkozott meg, minden bizonnyal tőlük sajátította el. Mária keresztútja már az angyali üdvözletkor elkezdődött, amikor egyedül ő tudta, hogy a gyermek, akit fogant, Isten Fia. Jézus és Mária keresztútja a Golgota felé menet találkozott, és ekkor teljesedett be Simeon jövendölése: »a te lelkedet is tőr járja át« (Lk 2,35). De jó volna, ha minden szülő képes lenne szavaival, életpéldájával megtanítani gyermekének a helytállást, az áldozatvállalást és a hűséget! Ha képesek volnánk több áldozatot vállalni egymásért, biztosan nem lenne ennyi összeomlott család” – hangsúlyozta szentbeszédében a Győri Egyházmegye főpásztora.
A szentmise után a szervezők a Püspökvár kertjébe várták a családokat, ahol a Hangra­forgó együttes hívta zenei kalandozásra az érdeklődőket. A zenészektől Veres András megyéspüspök és Reisner Ferenc, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora vette át a pódiumszínpadot. Beszélgetésük alapjául a hívek előzetesen megfogalmazott kérdései szolgáltak. A kérdezők a délután folyamán hallhattak a főpásztori szolgálat mai kihívásairól, a fiatalok megszólításának lehetőségeiről, és választ kaphattak az Egyház és az egyházmegye jövőjét érintő kérdésekre is.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy mi volt a szándéka az egyházmegyei zarándoklat meghirdetésével: „Szeretném, ha minél több közösségi élményünk lenne egyházmegyei szinten. Hiszen Jézus Egyházat, közösséget alapított: ki akar emelni bennünket sokszor szűkös világunkból. Úgy látom, egyházmegyénk plébániai közösségei is gyakran elszigetelten működnek. Fontos, hogy szélesebb körben is megéljük: jó az Egyházhoz tartozni.” A zarándoklat házigazdája kifejtette, hogy nem aggódik az Egyház jövője miatt. „Egy idősebb pap testvér, aki már nincs közöttünk, lelkipásztori szolgálatom elején gyakran emlékeztetett arra, hogy a háború előtt sem voltak vallásosabbak az emberek, mint a mi időnkben. Lehet, hogy többen voltak a templomban, de nem voltak vallásosabbak, nem volt mélyebb a hitük. Ez a gondolat mindig megerősített abban, hogy nem kell aggódnunk a hívek létszáma miatt, inkább a személyes hit megerősítését kell szem előtt tartanunk” – fogalmazott beszédében Veres András megyéspüspök.
A káptalandombi programok idejére az egyházmegyei ostyasütő is megnyitotta kapuit a látogatók előtt, a Nagyboldogasszony-székesegyház fatimai kápolnájában pedig szentségimádásra nyílt lehetőség. A Forrás Filmklub vetítésén Ladislao Vajda Vigasztaló Marcelino – Kenyér és bor című filmjét láthatta a közönség a Triangulum Galériában. A gyerekeknek a Győri Egyházmegye hitoktatói tartottak foglalkozást, A missziós kereszt gyerekszemmel címmel. A Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai is igyekeztek hasznos időtöltést kínálni a kicsiknek: ők kézműves-foglalkozásra hívták a legfiatalabb zarándokokat.
A programsorozat a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói és növendékei által vezetett Mária-köszöntővel és főpásztori áldással zárult a Könnyező Szűzanya kegyoltára előtt.

Forrás: NEK Titkárság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .