Tartsd meg, Isten…

A budavári Nagyboldogasszony-(Mátyás-)templomban Juliusz Janusz apostoli nuncius volt a hálaadó szentmise főcelebránsa. A szentmise bemutatásában részt vett Erdő Péter és Paskai László bíboros, a püspöki konferencia számos tagja, valamint papok és kispapok. A szentmisén részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Mádl Ferenc és felesége, Dalma asszony, az állami élet képviselői és a diplomáciai testületek tagjai. Az apostoli nuncius szentbeszédében arról emlékezett meg, hogy a Szentatya néhány napja fejezte be lelkipásztori útját az Egyesült Államokban, utazásának mottója: „Krisztus a mi reményünk” – és ez minden korú, nemű, kultúrájú, bőrszínű és szociális helyzetű nőre és férfire igaz. Ez a kereszténység üzenete Amerikának is. A pápa úgy fogalmazott: a világnak minden eddiginél nagyobb szüksége van a reményre – a béke, a szabadság és az igazság reményére. XVI. Benedek pápasága kezdetétől a kereszténység alapvető üzenetét próbálja a világnak közvetíteni: Jézus Krisztus szenvedésének és halálának, illetve feltámadásának misztériumát.

Juliusz Janusz nuncius beszédében szólt arról is, hogy a pápa amerikai útján nemcsak a megtérésre szóló felhívás volt lényeges, hanem azok a gesztusok is, melyek az egyház nevében tett az egyes egyháziak által elkövetett bűnök kiengesztelésére tett. A látogatás jelezte a pápa érzékenységét azok iránt, a problémák és kihívások iránt, amelyekkel ma Amerikának, és az egész világnak szembe kell néznie. A pápa amerikai útjához kapcsolódó szavak után az érsek- nuncius XVI. Benedek egyik régebben íródott – önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyvéről beszélt. Ebben Ratzinger bíboros arról is ír, hogy nagyszombaton született, melyet egész életében szimbolikus jelnek érzett. Ennek kapcsán így fogalmazott: „Életem elmerült a húsvét misztériumában. A mi életünk látszólagosan örök nagyszombat, ahol sokszor nem vesszük észre az emmauszi úton felénk közeledő Krisztust.” Beszédét a pápai nuncius a hálaadás szavaival fejezte be, hogy az Úr XVI. Benedek személyében erős vezetőt adott nekünk. A számtalan egyházi és világi méltóság jelenlétében bemutatott szentmisén a budavári Nagyboldogasszony templom énekkara Antonio Caldara Szent József-miséjét szólaltatta meg, Tardy László karnagy vezényletével.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .