Csíksomlyóra készülve

A május 10-i, pünkösdszombati nagymisén Schönberger Jenő szatmárnémeti megyés püspök lesz a búcsús szónok, a misét délben, 12.30 órakor tartják a Hármashalom oltárnál. A búcsú jelmondata: „Egészen szép vagy, Mária!” A szervezők a csíkszeredai önkormányzattal karöltve intézik a Nyeregbe vezető út lezárását, a város bejáratánál önkéntesek segítenek a buszoknak eligazodni és a parkolóhelyekre jutni. A Somlyó-hegyre vezető úton a búcsú napján kizárólag gyalog lehet majd közlekedni. A keresztaljákat szombaton reggeltől kezdve fogadják, de már pénteken este 19 órakor nyitó szentmisét tartanak a kegytemplomban, éjszaka pedig ugyanott virrasztás lesz. Szombaton, a búcsús zarándoklat napján 7, 8 és 19 órakor lesz szentmise a kegytemplomban. Május 10-én 18,00-kor csángómise lesz a Szent Péteri plébániatemplomban, éjszaka ifjúsági virrasztás ugyanitt. A kegyteplomban ugyancsak lesz éjszakai virrasztás. A ferencesek idén is hangsúlyozzák, a csíksomlyói búcsú elsősorban zarándoklat, így a más szándékkal érkezőket tiszteletre és türelemre intik.

A csíksomlyói búcsú több száz éves hagyományra tekint vissza, és annak emlékére szervezik, hogy Csík és Gyergyó katolikus népe, a gyergyóalfalvi István pap vezetésével sikeresen visszaverte a hittérítő szándékkal érkező János Zsigmond unitárius fejedelem hadait. A ferences kolostorban levő Szűzanya szobornak csodás erőt tulajdonítanak, a csíksomlyói zarándokok a kegyszobor előtt is tiszteletüket teszik. A csíksomlyói pünkösdszombati nagymisével egy időben a pilisszántói Boldogasszony-kápolnában celebrál szentmisét Hofher József jezsuita atya, „a nemzet egységét erősítő szellemi híd, lelki kapcsolat létrehozásának” nemes céljával (az időeltolódás miatt 11. 30 órakor). A zarándokok május 10-én reggel 5 órakor találkoznak a pomázi Hév megállójánál, onnan indul a keresztalja a szántói Boldogasszony-kápolnához. A hagyományteremtő kezdeményezés azok számára szól, akik nem tudnak elzarándokolni Csíksomlyóra. A csíksomlyói és a pilisszántói mise bevezetéseként a miséket bemutató papok üdvözlik egymás misehallgató közösségét.

(További tájékoztatás a pilisszántói zarándoklatról: Szőnyi József: 06-30-268-5953, Izsó Ildikó: izso.ildiko@t-online.hu.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .