„Társadalmi párbeszédet indítottunk el”

Igen ám, de elpusztított embriók felhasználását már finanszírozhatják. Olyan, nem uniós országokban levő női klinikákhoz is megy EU-s pénz, amelyek „a menstruációs ciklus szabályozása” címén vákuumaspirációs eljárással eltávolítják az ezt kérő nők méhének tartalmát, anélkül, hogy vizsgálnák, várandósak-e. Úgy gondoljuk, hogy a válasz, az elutasítás ellentétes annak a 2011-es luxemburgi ítéletnek az alapgondolatával, amelyet Oliver Brüstle német kutató ügyében hoztak, aki korábban őssejtekből létrehozott idegi elősejtek létrehozásának szabadalmát nyerte el. Abban az ítéletben kimondták, hogy az emberi életet minden szakaszában védeni kell, és ezzel az emberi embriókra nézve is egyértelmű döntés született.

Mi következik a történtekből az európai polgári kezdeményezés intézményére vonatkozóan? Mi lehet az oka, hogy egy csaknem kétmillió ember által támogatott ügy „lesöprése” ilyen egyszerűen lehetséges volt?

– Ez az intézmény elég friss még; 2012 áprilisa óta létezik, ezért még „kísérleti szakaszban” van. Legalább harminc beadvány született, amelyek közül az Európai Bizottság csak tizenötöt engedett tovább az aláírásgyűjtési szakaszba, és csak háromhoz sikerül összegyűjteni a kellő számú, legalább egymillió aláírást. Ám miután ez a feltétel teljesül, az Európai Bizottság még mindig nem köteles a parlament elé terjeszteni az ügyet. Mennyire demokratikus ez? Erre a kérdésre szeretnénk választ kapni a per révén.

Miért terelték az ügyet jogi útra? Az európai parlamenti választások után felálló új bizottsággal nem látnak lehetőséget további egyeztetésre?

– Az előző döntés május 28-án megszületett, és az új bizottságot is kötelezi. Mi ennek ellenére megpróbáljuk elérni, hogy újratárgyalják a kérdést, de ez nem túl valószínű. Csak a bírósági döntéstől várhatjuk, hogy végre tisztázódik, mit ér az európai polgári kezdeményezés intézménye. Ez már független magától az ügytől, az embriók felhasználásának problémájától. Bírósági beadványunkban negyven oldalon taglaljuk, melyek az Európai Bizottság döntésének vitatható pontjai: nem tartjuk sem elég alaposnak, sem elég logikusnak, jogszerűnek vagy demokratikusnak. De mielőtt bárki azt gondolná, hogy csak „jogászkodásból” áll a tevékenységünk, hadd mondjam el: a céljaink közül többet is elértünk már. A legfontosabb ezek közül az volt, hogy sikerült az ügyben a társadalmi párbeszédet elindítanunk, és rengeteg aláírást összegyűjtenünk szerte Európában. Sikerült továbbá tudatosítanunk, hogy a tömegek és a döntéshozók akarata, elképzelései között szakadék lehet, ami adott esetben a demokratikus működést is megkérdőjelezheti.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .