Társ jóban és rosszban

Az esemény méltó folytatása kíván lenni a 2013 őszén először megrendezett programnak, amelyen, a budapesti múzeumkertben tizennyolcezer látogató vett részt. A rendezvény idei mottója: Társak vagyunk örömben és gondban, a reményben, jóban és rosszban, de főként a bizalomban!

 

Idén is színes programok gazdag tára várja a szeptember 12–13-án Miskolcra látogatókat. Kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, családi játékok és szakkonferencia adják a keretét a rendezvény közel másfél napjának, amelynek kiemelt célja az egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira, ez évben különös tekintettel a fiatalokat foglalkoztató témakörökre. A Szent István téren felállított sátrakban és standokon több mint harminc olyan katolikus intézmény, médium és civil szervezet mutatkozik be, amelyek jelentős eredményekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a rászorulók – hajléktalanok, fogyatékkal élők, börtönviselt emberek, kisebbségek – érdekében végzett munkában.

A szeptember 12-én, három órakor, a Fáy András Gö­rög­ka­to­li­kus Közgazdasági Szakközépiskolában kezdődő szakkonferencia (Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép) Magyarország, különösen a miskolci térség társadalmi és gazdasági folyamatait mutatja be, és ismerteti az egyház társadalmi tanításának főbb pontjait.

Másnap délelőtt fél tízkor Magyarország apostoli nunciusa, Alberto Bottari de Castello misét celebrál, majd a régiót képviselő fellépők mellett olyan neves személyiségekkel, előadókkal és szakemberekkel lehet majd találkozni, mint például Pál Feri atya, José Luque (a Diósgyőri VTK volt csapatkapitánya), Caramel, Kiss Ulrich közgazdász, jezsuita szerzetes, Zsóka Ágnes egyetemi docens, Baritz Laura közgazdász, domonkos nővér, Galó Gábor, a Páterrock papi zenekar szólógitárosa, közösségépítő, Makkai László görögkatolikus lelkipásztor, pasz­to­rál­pszi­chológus, Magyar Balázs pszichiáter, addiktológus és Kükedi Zsolt hálózatfejlesztési szakértő.

A Kattárs egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága adja Veres András püspök vezetésével. A rendezvény lebonyolítását és szervezését a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat végzi, a program tartalmáért pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) elnevezésű képzésének szervezői felelnek. A Katolikus Társadalmi Napok egyházi védnöke Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, civil védnöke Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. A rendezvény házigazdái Orosz Atanáz, a Miskolci apostoli exarchátus püspök exar­chája és Palánki Ferenc, az Egri főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke.

(További információ, részletes program: www.kattars.hu)

 

Veres András szombathelyi megyés püspök: A nagy sikerű KATTÁRS rendezvény újabb állomásához érkezett. Szeretnénk minél több embernek, akik felelősséget éreznek szűkebb hazájuk sorsának jobbra fordításáért, az Egyház Társadalmi Tanítását oly módon megmutatni, hogy felfedezzék annak erejét és életüket átformálni képes gazdagságát. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, aki szeretne minél előbb egy élhetőbb világban élni és érte tenni is.

 

Palánki Ferenc, az Egri főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke: Ezzel a rendezvénnyel azt szeretnénk megmutatni, hogy az egyház különböző szociális, karitatív, kulturális vagy éppen oktatási intézményein keresztül hogyan jelenik meg a világban Jézus szeretete. Az ő szeretetének legjellemzőbb vonása, hogy „nem megy el részvét nélkül semmiféle ínség mellett”. Erre a szeretetre nyitott a világ, ezt szomjazza, ezt éhezi, még akkor is, ha nem tud róla. Ez után vágyakozik, mert egyedül ez a szeretet képes szebbé, boldogabbá tenni az emberek életét.

 

Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája: A KATTÁRS rendezvényen szeretnénk katolikus módon megszólítani a városlakókat és a vidékről érkezőket. Izgalmas előadásokat, érdekes kerekasztal-beszélgetéseket, neves fellépőket szervezünk egymás mellé, hogy megismer­tessük üzenetünket azokkal is, akik nem járnak templomba. Mindenkivel szeretnénk közölni: társak vagyunk az örömben és gondban, a reményben, jóban és rosszban, s főként a bizalomban.

 

Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere: A Katolikus Társadalmi Napok programjai lehetővé teszik, hogy az egyház megmutathassa – Krisztus szeretetparancsa szerint –, hogy küldetése nem korlátozódik csupán a híveire, igyekszik minden ember szolgálatára lenni. Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy ez a rendezvény Miskolcra is eljut, és hű képet nyújt az itt élőknek az egyház sokrétű tevékenységéről. Közel hozza egymáshoz a hívő és nem hívő embereket, a segítséget kérő és segítséget nyújtani tudókat.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .