Tanévnyitó az egri szemináriumban

A szeptember 9-i tanévnyitó alkalmából Buda Péter szemináriumi rektor köszöntötte a kispapokat az intézmény kápolnájában.
Az egyházmegyei sajtószolgálat kérdésére elmondta: az idei tanévben az Érseki Papnevelő Intézetből huszonnégy, a Re­demp­toris Mater Egyházmegyei Missziós Szemináriumból pedig tizenhárom papnövendék végzi majd tanulmányait az iskola falai között.
A szeminárium élete, a papképzés különösebb változások nélkül zajlik tovább – mondta a szemináriumi rektor. Kiemelt azonban egy jelentősebb eseményt: Ternyák Csaba érsek teológiai tanárrá nevezte ki Michał Bartosz Muszyńskit, a Re­demptoris Mater-szeminárium rektorát Krakomperger Zoltán mellé. A lengyel származású lelkipásztor a levelezős hallgatóknak tanít fundamentális teológiát. „Egyébként pedig a Jóisten segítségét kérjük erre a tanévre is, és természetesen a nézők, a hallgatók, az olvasók imáit is” – fogalmazott Buda Péter.
A tanévnyitó ünnepség az Aloy­si­anum­ban folytatódott, ahol Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora köszöntötte a megjelenteket, köztük
Katona István nyugalmazott egri segédpüspököt és Ficzek László helynököt.
Beszédében a rektor hangsúlyozta: a tanulás mellett az imádkozás és az elmélkedés is elengedhetetlen. Az új tanév pedig új lehetőség arra, hogy többek és jobbak legyünk, hogy testvéri közösségben haladjunk a papság felé vezető úton – tette hozzá.
Dolhai Lajos beszédét követően kilenc elsőéves kispap tett fogadalmat a lelkipásztori hivatásra való méltó felkészülésre.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .