Talán jobb lenne, ha nem is ajándékoznánk?

A zavar nem a kicsik fejében formálódó csodálatos történetekkel kezdődik, hanem azzal, amikor mi, felnőttek is csak ezek által tudjuk átélni a karácsony meghittségét. Az egészen pici gyermek – totyogó korától – az őt körülvevő hangulatok, képek alapján, a hozzá közel állók érzéseit átvéve tapasztalja meg a vallást. Megilletődik a közös családi éneklés közben, a szava is eláll az apánál is magasabb karácsonyfától, elálmélkodik a jászolt körülvevő állatokon, vágyakozva nézi az újszülöttjét dédelgető Máriát… Egyik sem a misztérium lényege, de mind átélhetővé teszi számára azt, amire szavai még nincsenek. Az élete részévé válik a meghitt csend, a lelki élményekhez kapcsolódó testi tapasztalatok (a finom illatok, a szép zene, a fények). Imádkozni tanul általuk.

Az óvodások az ajándékot várják izgatottan, és a varázslatot, ami vele jár. Bizseregve fülelnek, hogy csengőszót halljanak, borzongva lesik, hogy látnak-e angyalokat elsuhanni, tátott szájjal nézik, ahogy a lezárt szoba ajtaja mögül eléjük tárul a fénylő fa. Megtapasztalnak valamit a titokból, a várakozásból, a megajándékozottságból. Nem a hittitkok mélysége ez, de hitünk lényegi tapasztalatai mind, amelyeket tanulnunk kell.

Az iskolások előtt lassan világossá válik, hogy angyalszárnyak helyett a szüleik szeretete szórja eléjük a sokféle ajándékot. Elkezdenek a kölcsönösség alapján gondolkodni a kapcsolataikról: már nemcsak kapni, hanem ajándékot előkészíteni, szeretteiket meglepni is igazi izgalom, mély öröm a számukra. Segíthetnek a készülődésben, gondot fordíthatnak a saját adventi készülésükre is, s a közös ráhangolódásban most már ők is közel tudnak kerülni karácsony éjjelére a megszülető kisdedhez.

Az igazán „szellemi” hozzáállás, az ajándéktól független lényeg átélése leghamarabb a kamaszoktól várható. De azért legyünk őszinték: melyikünk mondana le a legmeghittebb ünnepünkre való ráhangolódás kedves, hagyományos eszközeiről? Környezetünk feldíszítése, az ajándékok készítése, a karácsonyi ételek mind segítséget jelenthetnek a lelkünk hangolásában. Baj csak akkor van, ha egyedül ezek, és gyermekeink csillogó szeme tudja tartalommal megtölteni számunkra a szent éjszakát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .