Tagle bíboros tiltakozása

A Fülöp-szigeteki rendőrség augusztus 15. és 17. között harminckét feltételezett drogdílert ölt meg Bulacanban, és negyvenkilencet Manilában. Összesen nyolcvanegy embert gyilkoltak meg. Luis Antonio Tagle bíboros, manilai érsek az eseményekkel kapcsolatban párbeszédre hívja a kormányt.
„A drog problémáját nem lehet politikai és büntetőjogi kérdéssé szűkíteni. Humanitárius kérdés, amely mindannyiunkat érint. Emlékezzünk Isten szavaira, amelyeket Káinhoz intézett, amikor az megölte testvérét, Ábelt: »Testvéred vérének szava hozzám kiált a földről« (Ter 4,10)” – fogalmazott a főpásztor körlevelében, amelyet augusztus 20-án olvastak fel a templomokban.
Tagle bíboros ebben arra kéri a katolikusokat, hogy gondolkodjanak el az egész társadalmat érintő problémán, imádkozzanak és cselekedjenek, hiszen egyre kegyetlenebbé válik a Fülöp-szigeteki kormány háborúja, amelyet a drogok terjesztői és fogyasztói ellen vív.
Az érsek körlevelében kijelenti: „Az illegális drogok valós, pusztító veszélyt jelentenek. Úgy kell szembenéznünk ezzel a jelenséggel, hogy együtt, egy népként cselekszünk. Ez a súlyos kérdés megosztott minket. Mivel összetett problémáról van szó, egyetlen ember, csoport vagy intézmény sem jelentheti ki, hogy az övé az egyedül helyes megoldás. Szükségünk van egymásra. Nem helyes, ha nem veszünk tudomást egymásról. Arra hívjuk a családokat, a kormányszintű intézményeket, a városok vezetőit, a népi szerveződéseket, az iskolákat, a hitbeli közösségeket, az orvosokat, a rendőrséget és a fegyveres erőket, hogy a kábítószerfüggőkkel kapcsolatos kérdésekben gyűljenek össze, hallgassák meg egymást, és dolgozzanak ki közös utat. A manilai érsekség kész otthont adni ennek a párbeszédnek, amelyben a társadalom különböző csoportjai vesznek részt.”
A főpásztor felhívta a figyelmet arra is, hogy itt nem csupán statisztikákról, hanem emberéletekről van szó. A családoknak, amelyeket tönkretett a kábítószer, beszélniük kell a történetükről. Azoknak a családoknak, amelyek valamely tagját – esetleg ártatlanul – meggyilkolták a kábítószer-ellenes háborúban, jogukban áll a nyilvánosság elé tárni, hogy mi történt velük. A gyógyult kábítószerfüggőknek is meg kell osztaniuk történetüket másokkal. Engedjék, hogy beszéljenek, és megmutassák emberi arcukat! – kérte a bíboros.
Akik termelik és árulják az illegális drogokat, azokat arra kérte, vessenek véget ennek a tevékenységnek. Azoknak a lelkiismeretéhez is szólt, akik még a magatehetetlen embereket is megölik, s üzenettel fordult azokhoz is, akik gyilkosságokat követnek el, és meg sem mutatják az arcukat. Ne pazarolják az emberi életet! – figyelmeztette őket a bíboros. Arra kérte a szenvedőket és azokat, akiknek rossz a lelkiismeretük, hogy keressék fel lelkipásztoraikat, és mondják el a történetüket. Az egyházközségekhez azzal a kéréssel fordult, hogy augusztus 21. és 29. között minden szentmisén imádkozzanak azokért, akik a kábítószer ellen vívott háborúban haltak meg, valamint a családtagjaikért, a gyógyultakért és a gyilkosok megtéréséért.
Luis Antonio Tagle bíboros arra kérte a keresztényeket és mindenkit, hogy mentsék meg a fiatalokat, a szegényeket és a munkanélkülieket, akik a leginkább ki vannak téve a kábítószer csábításának. „A szolidaritás szavai az együttérzés könnyei és cselekedetei nélkül túl olcsó szavak” – jelentette ki. Arra kérte a papokat és minden katolikus hívőt, hogy újult erővel segítsék a kábítószerfüggők gyógyulását és a társadalomba történő beilleszkedését. Miután tavaly júliusban Rodrigo Duterte elnök megnyerte a választásokat, háborút indított a drogok ellen, és azt ígérte, hogy bűnözők ezreit öleti meg. Egyedül a Katolikus Egyház emelte fel szavát az igazságszolgáltatás intézményeinek kizárásával történt gyilkosságok ellen. Az elnök ezért keményen támadja a püspököket és a papokat.
Duterte elnökségének eddigi tizennégy hónapja alatt mintegy nyolcezer feltételezett kábítószer-fogyasztót és -terjesztőt öltek meg a biztonsági erők. A rendőrség megerősítette, hogy több mint háromezer-ötszáz emberrel végeztek, önvédelemre hivatkozva. Több mint kétezer embert kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt öltek meg, és további ezer olyan eset szerepel a rendőrség nyilvántartásában, amelyhez semmiféle magyarázatot nem fűztek a hatóságok.
Az elmúlt hetekben megnövekedett az erőszakos halálesetek száma. Az elnök elismerését fejezte ki a gyilkosságokat elkövető tiszteknek, és arra buzdította őket, hogy még több embert öljenek meg. Ezt követően különböző településeken újabb negyvennégy ember esett áldozatául a rendőrök akcióinak. A meggyilkoltak között volt egy tizenhét éves fiú is, aki augusztus 17-én vesztette életét. Halála az egész társadalmat megrázta, és széles körű tiltakozást váltott ki.

Forrás és fotó: Asianews.it
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .