Szombathelyi kulturális esték

A Martinus Exclusive koncertsorozat szeptembertől decemberig klasszikus zenével és előadásokkal töltötte meg e két patinás épület, a székesegyház, valamint a püspöki palota tereit, és a nagy érdeklődésre való tekintettel már biztos a folytatás is a 2018-as tavaszi idényben. A koncertek megálmodói Perger Gyula plébános, a látogatóközpont igazgatója és Lakner-Bognár András, az egyházmegye zeneigazgatója, székesegyházi karnagy voltak, Székely János megyéspüspök és Császár István helynök támogatásával.
A püspöki palota díszterme kiváló akusztikájával elsősorban kamara-előadások helyszínéül szolgált, olyan neves fellépőkkel, mint Balog József zongoraművész a méltán híres szombathelyi Bozsodi Vonósnégyessel, de igazi zenei csemegét jelentett Vörös Szilvia, Duleba Lívia és Razvaljajeva Anasztázia „francia líra” estje is. A székesegyházi koncerteken jelentős szerepet kapott az egyházmegye legnagyobb és legmodernebb orgonája, amely páratlan hangjával méltó a „hangszerek királynője” megtisztelő címre. Igazi kuriózumként a Szent Efrém Férfikar hangversenye koronázta meg a sorozatot, de Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő és tanítványainak koncertje is nagy sikert aratott. Advent idején is igényes programmal várták a szervezők az érdeklődőket: Szemere Zita operaénekesnő és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusa segítette a karácsonyra való készülődést. Az idei sorozatot Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész zárja a püspöki palota Maulbertsch-dísztermében. A hangversenyek iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, ami elsősorban a neves előadóknak köszönhető, de a püspöki palota dísztermének különleges atmoszférája is magával ragadta a közönséget.
A következő, tavaszi szezonban a koncerteket februártól május közepéig, kéthetente a püspöki palotában tartják, május közepétől pedig a székesegyházban. Fellépnek többek között a Budapest Saxophone Quartet művészei, a Budapesti Vonósok Rónaszéki Tamás vezetésével és Sümegi Eszter operaénekes, aki a Bozsodi Quartett kíséretében zárja az évadot. A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a helyi művészek és a kultúra támogatására: önálló koncertet ad a Capella Cantorum énekegyüttes, Kiss Márton zongoraművész Osztrosits Eszter és Éva hegedűművészekkel áll színpadra áprilisban, s ugyancsak fellépnek a Savaria Kürt Quartett tagjai. Anyák napjához kapcsolódóan pedig Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő előadóestjére kerül sor a palotában. Ismét lesznek orgonahangversenyek is. Pem László korábbi zeneigazgató és Wolfgang Capek, a bécsi Zeneakadémia professzora is megszólaltatja a hangszert, valamint egy különleges koncerten hallhatjuk Magyarország székesegyházainak orgonistáit is.

(Az előadásokra és a koncertekre jegyek a látogatóközpontban kaphatók. A részletekről: www.martinus.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .