A Szombathelyi egyházmegye értékei

Fotó: Szombathelyi egyházmegye

 

Örömmel fogadták a főpásztort a városban, ahol tíz évig volt püspök. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nevezte ki őt Ferenc pápa a Győri egyházmegye élére. Császár István egyházmegyei kormányzó megnyitóbeszédében felidézte: 1945. március 4-én a szombathelyi püspöki palota északi szárnyának egy része is elpusztult a várost ért súlyos bombatámadásban. Tavaly kormányzati támogatással sikerült felújítani az épületet, így lehetővé vált a látogatóközpont kialakítása.
Az ünnepség alkalmával leleplezték Brenner János, az egyházmegye vértanú papja domborművét, Veres Gábor szobrászművész alkotását (képünkön), amelyet Veres András püspök áldott meg. Ezt követően a nemzeti színű szalag átvágásával és az épületrész megáldásával megnyitották a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontot.
Ünnepi köszöntőjében a főpásztor elmondta: amikor az egyházmegye élére került, sokan felvetették, jó lenne újjáépíteni a palota lebombázott épületszárnyát. Az egyházmegye erre önállóan nem lett volna képes, de a kormányzat a püspökség segítségére sietett. Többről volt itt szó, mint újjáépítésről: létrehoztak egy helyet, ahol bemutathatják az egyházmegye értékeit. Mind a szombathelyieknek, mind az idelátogatóknak nagy örömére szolgálhat, hogy az épületben olyan szépséget láthatnak, amilyet a városban máshol sehol sem. „Bízom abban, hogy a mai megnyitó sokakat még inkább elkötelezetté tesz azon értékek iránt, amelyekkel ez a város büszkélkedhet” – fogalmazott a püspök. Hozzátette: sok lehetőség kínálkozik még arra, hogy Szombathely felmutassa kincseit, amelyeket az elmúlt évszáza­dokból, évezredekből örökölt.
Az ünnepséget követően a résztvevők elsőként tekinthették meg a látogatóközpontot és az épület kiállítótermeiben bemutatott értékeket.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .