Szombathely már készül

– Az elmúlt években papok, hitoktatók, szakemberek és civilszervezetek sokat tettek azért, hogy Szent Márton neve és élete minél szélesebb körben ismertté váljon idehaza és külföldön egyaránt. Több projekt is segítette ezt, többek között a Szent Márton Zarándokútvonal kialakítása, kiadványok megjelentetése.

Kisebb-nagyobb zarándokcsoportok folyamatosan érkeztek a városba a korábbi években is, idén is. Tavaly Stuttgartból ötszázan keresték fel Márton szülővárosát. De jönnek kerékpáros, illetve gyalogos zarándokok is, akik mindannyian segítségünket kérik a kulturális és lelki programok összeállításában.

Ebben segít a Szent Márton Zarándokiroda. De hogyan?

– Az iroda feladata azoknak a szolgálata, akik kifejezetten Szent Márton miatt látogatnak el Szombathelyre. A csoportoknak szállást, ellátást, kulturális programokat kell biztosítani. A Martineum Felnőttképző Akadémia huszonkét éve működik és fogad vendégeket. Ötven embert tudunk elszállásolni a felújított szobákban. A nagyobb csoportok elhelyezése városi szinten is gondot jelent. Segítünk a lelki programok összeállításában, kiadványokat biztosítunk a látogatók számára, és zarándokcsomagot állítunk össze nekik, amelyben sál, esernyő, esőkabát, kulacs, táska található. Csupa hasznos holmi, ami később emlékként szolgálhat.


Milyen programokat, látnivalókat tud nyújtani a zarándokoknak a Szombathelyi egyházmegye?

– A Nyugat-Európából érkezők szívesen ismerkednek a magyar kultúrával, a belföldiek pedig a szombathelyi értékekkel. Kedvelt célpont a Szent Márton-templom, a Szent Márton Látogatóközpont, és sokan megnézik a székesegyházat is. Jó lenne, ha a püspöki palota látogathatóvá válna, mert erre az épületre is sokan kíváncsiak.

Mire van szükség még ahhoz, hogy a zarándokokat minél jobb körülmények fogadják?

– Fontosnak tartom a főbb helyszínek és azok környezetének rendbetételét, rendben tartását. Szükség lesz több – főként idegen nyelvű – kiadványra, és sokkal több idegen nyelvű vezető is kellene, akik kalauzolják a vendégeket.

A vezetők képzése már folyamatban van – tudtuk meg Tuczainé Régvári Mariettától, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetőjétől. A szervezet tavaly huszonöt, németül jól beszélő embert készített fel a zarándokok segítésére. A képzés tematikájában az idegen nyelvű szakrális kifejezések elsajátítása és a szombathelyi templomok megismerése is szerepelt, illetve természetesen behatóan foglalkoztak Szent Mártonnal is. A Szombathelyi egyházmegyébe érkező több ezer zarándok kalauzolására azonban további vezetőkre is szükség lesz. Ezért ősztől újraindul a képzés. A karitász német, illetve francia nyelven jól beszélő idegenvezetőket igyekszik felkészíteni a jubileumi évre, mondta el a szervezet vezetője.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .