Szolgálat Isten segítségével

Fotó: Mudrák Attila

 

Az ünnepségen részt vett Csorba Gábor, a Szent Erzsébet-karitászközpont igazgatója és munkatársai, az esztergom-bajóti régió korábbi és jelenlegi lelkipásztorai, Molnár Alajos kanonok, a régió mentora, a főegyházmegyéhez tartozó karitászrégiók vezetői, a térség polgármesterei és önkormányzati képviselői, a karitász segítői és támogatói, valamint a régióhoz tartozó települések karitászcsoportjainak mun­katársai.
Az esztergom-vízivárosi templomban bemutatott szentmise végén Mohos Gábor püspök átadta az idei Szent Erzsébet-díjat Molnárné Bécsi Margit bajóti karitászvezetőnek. Az Esztergom-Bajóti Karitász Régióban 2004-től minden évben hálát adnak Istennek egy-egy munkatársért. A kitüntetettnek ezzel az elismeréssel mondanak köszönetet azért, hogy munkáját Szent Erzsébet példájához híven, hitelesen végzi. A jubileumát ünneplő régió munkatársai emléklapot vehettek át a püspöktől.
Az ünnepség ezután a Szent Adalbert Központban folytatódott, ahol beszédet mondott Csorba Gábor, valamint Czermann János, Süttő polgármestere.
Ferenczy Rudolfné Molnár Éva, a karitászrégió vezetője képekkel kísért előadásában felidézte szolgálatuk negyed évszázadát. Így fogalmazott: „Tudjuk, hogy életünknek akkor van értelme, ha ajándékká válik a felebarát számára. Önerőből képtelenek lettünk volna nagy dolgokat véghez vinni, de Isten segítségével sikerült olyan programokat megvalósítanunk, amelyek örömet szereznek az embereknek, a rászoruló családoknak. Visszatekintve a huszonöt évre Széchenyi István szavaival valljuk: »Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.«”
Ferenczy Rudolfné Molnár Éva 1994 őszén kapott megbízást az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyétől a bajóti karitászcsoport és a régió csoportjainak megszervezésére. Bajóton már korábban is helyet adott a szervezetnek Balás Béla akkori plébános, ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök, ezért a faluról nevezték el a csoportot.
Ferenczy Rudolfné Molnár Éva akkor még az esztergomi kórház pszichiátriai osztályán dolgozott, és Pátkai István pszichiáter főorvossal együtt sokat járták a falvakat, látogatták a gondozottakat. Már a kezdet kezdetén az egész régiót átfogó karitásztanfolyamot indítottak. A felnőtt alapképzés mentálhigiénés kurzussal indult, amelynek Búza Domonkos pszichológus volt az előadója, majd mentora. 1997-ig évente, majd háromévente szervezték meg a képzéseket.
Erdő Péter bíboros, prímás 2003-as lelkipásztori terve további megerősítést jelentett számukra. Így 2007–2008-ban, a Szent Erzsébet-emlékévben nagyobb létszámmal indíthatták el a képzést, a bajóti vidéki régió és a budapesti régiók munkatársainak egy időben. Ezután szünet következett, mert időközben a bajóti régióközpont Esztergomba költözött, és 2015 óta hivatalos nevük is Esztergom-Bajóti Karitász Régió. Az elmúlt évek során újabb segítőkkel bővültek a csoportok, így szükség volt az újabb képzésre, amelyre Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója engedélyével 2017–2018-ban került sor.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .