Szociális foci

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai először a monori romatelepen élő gyerekekkel kezdtek rendszeresen focizni. A telepen tíz éve zajlik a karitatív szervezet integrációs programja. Ide érkezett szociális munkásként egy egykori profi labdarúgó, aki a roma válogatott tagjaként a föld másik oldalát is megjárta. Maka István (vagy ahogy Monoron ismerik: Csoki) eldöntötte, hogy a telepen élő gyerekekből csapatot épít. Elhatározását így indokolta: „Amikor a roma labdarúgó-válogatottba bekerültem, feltűnt, hogy a csapatban nem játszottak szegény cigány családokból érkező focisták. Minden családnak volt valami vállalkozása, legalább egy MÉH-telepe. Rájöttem, hogy a szegényeknek nincs esélyük, hiszen a focihoz pénz kell. Az egyesületben tagsági díjat kell fizetni, a gyereknek cipőt és mezt kell venni. Egy telepen élő családban ilyesmire soha nem jut pénz.”


Rövid idő után kiderült, hogy a mélyszegénységben élő családok gyerekeinél a sportnak olyan ösztönző hatása van, amelyet a szociális munkások addig semmilyen más eszközzel nem tudtak elérni. Az edzésekre az addig megközelíthetetlen tizenévesek is járni kezdtek, és a rendszeres foci hónapok alatt megváltoztatta az életüket. A sport célt és sikerélményt adott nekik, amit ezek a fiatalok korábban sem az iskolában, sem a családban nem kaptak meg. A labdarúgás közösséget formált a kallódó kisgyerekekből is, és miután bevezették, hogy edzésre csak azok járhatnak, akik megcsinálták a házi feladatot, az iskolai eredmények is számottevően javultak.

A monori telepen ma már négy korosztályos csapat készül a mérkőzésekre, és újabban a városból is kijár néhány fiú a romatelepre, mert ott szeretnének focizni. A gyerekek sportolását a kezdetektől támogató Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy évvel ezelőtt önálló sportegyesületet alapított, hogy a monori csapat országos bajnokságban is megmutathassa magát. Időközben az ország más területein, mélyszegénységben élő, leszakadó közösségekben is bevezették a rendszeres focizást, így a tatabányai Mésztelepen, Tarnabodon és Gyulajon is. Az MMSZ SE a jövőben egyre több szegély család gyermekének szeretne kitörési lehetőséget teremteni. Igaz, más klubokkal ellentétben ez a sportegyesület nem a tehetségeket próbálja kiemelni, hanem az összes olyan gyereket, aki eljön az edzésekre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .