Szívből jövő önkéntesség

 

Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda által szervezett akció keretében október 11. és 13. között – nyolcvan településen, nyolcezer, főként középiskolás és egyetemista fiatal végez háromszázötven különféle feladatot – hangzott el a sajtótájékoztatón. Palánki Ferenc arról beszélt, mit jelent kompromisszumok nélkül szolgálni. „Itthon vagyok, szeretlek, Magyarország! Úgy is mondhatjuk: itthon vagyok, szeretlek, Isten országa!” – kezdte köszöntőjét, majd elmondta: amikor jótékonyságot gyakorolunk, a másokért élő Jézus Krisztusra tekintünk. „Aki másokért él, megtapasztalja, milyen jó érzés Krisztusra hasonlítani. Nem akarunk megalkuvók lenni, akkor sem, ha szemben kell úszni az árral. Igényes életet szeretnénk élni, megmutatva, mit jelent másokért, a közjóért tenni. Ez az élmény örömet ad, hozzásegít életünk jobbá, tisztábbá formálásához” – mondta.

Tarr Zoltán az ökumenikus együttműködés jelentőségét hangsúlyozta. Nincs olyan akadály az egyházak között, mely lehetetlenné tenné, hogy közösen lépjenek fel a közjóért, hangsúlyozta. A fiatalok együttműködését egyáltalán nem az határozza meg, hogy ki melyik felekezethez tartozik, az összekötő kapocs az értékrend.


 

Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, miért fontos a kormányzat számára az önkéntes munka támogatása. „Én is önkéntesként vagyok itt, nem az állam képviselőjeként” – mondta, és rámutatott: bár nem hatalmas feladatokról van szó, fontos az eredmény is, nemcsak a szép szándék. Hiszen terek tisztulnak meg, szépülnek meg körülöttünk. De ennél is fontosabb, hogy a nyolcezer emberből egy időre egyetlen nagy csapat lesz.

Bodó Márton, az iskolai közösségi szolgálat témavezetője az iskolákkal való kapcsolatról beszélt. Noha a diákok a 72 óra keretében „csupán” kilenc órát teljesítenek a kötelezően előírt önkéntes munkából, valójában sokkal többet dolgoznak, és ennek a lelkesedésük az oka – mondta el, érzékeltetve, hogy ebben az akcióban csakugyan a szívből jövő önkéntesség indítja részvételre a diákokat. Jakab Rita főkoordinátor örömét fejezte ki, hogy az akcióban idén nagy számban vesz részt a középiskolás korosztály; az átlagéletkor tizenhét év.

A 72 óra kompromisszum nélkül lényege az önkéntesség fontosságának tudatosítása. A szervezők szándéka az, hogy a közösen, másokért végzett szolgálat öröme lendületet adjon a folytatáshoz, „a hetvenharmadik órához”. Az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány az év többi részében is tud olyan helyszíneket javasolni, ahol szívesen látják és várják az idejüket és erejüket mások javára felajánló önkénteseket.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .