Közös pontok

A könyv a keresztény hitigazságok legfontosabb elemeit tárgyalja. Így kerül elő többek között a Szentírás, a bűn, a megváltás, a Szentháromság, az ima és az egyház témája. A kérdések után a szerző részletesen ismerteti a muszlim álláspontot, majd a keresztény nézőpont felvázolása után a válaszokat is olvashatjuk.

A két vallás között a legnagyobb eltérés talán a Szentháromság vonatkozásában mutatkozik. „Valóban monoteisták vagytok? Három istenben hisztek?” – hangzanak a muszlim kérdések. Az iszlám radikális egyistenhitet vall, ezért a keresztény tanítás számára elfogadhatatlan triteizmus. A jezsuita szerző ezen ellenvetésekkel szemben fejti ki, hogy a „háromság nem ássa alá az egységet”. Ugyanakkor utal egy érdekes kapcsolódási pontra.


A muzulmánok is beszélnek „Isten kilencvenkilenc legszebb nevéről”, melyek anélkül fejezik ki Isten lényének gazdagságát, hogy veszélyeztetnék az egységét. Azzal viszont mind a két vallás tisztában van, hogy az Istenről való beszéd mindig pontatlan lesz, a legtöbb fogalmunk vele kapcsolatban metaforikus.

„Hogyan, hol és mikor imádkoztok? Imádkozhatunk együtt?” Bár természetesen itt is vannak különbségek, az imáról vallott keresztény és muszlim felfogás igen közel áll egymáshoz. A muzulmánok az imádságot legtöbbször közösségben végzik, ahol a szertartásos forma is fontos. A keresztény ima viszont elsősorban „szív és lélek”. Közös elemekként említi a szerző az ima célját, szándékát, hasonló rendszerét, a szövegek párhuzamait és a testhelyzeteket. Troll szerint bizonyos feltételek teljesülése mellett a közös imádkozásnak semmi akadálya nincs.

Keresztényeknek és muszlimoknak szót kell érteniük egymással. Ebben segít ez a könyv is.

(Christian W. Troll: Muszlimok kérdeznek – keresztények válaszolnak. Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya – L’Harmattan Kiadó, 2013. A kötet kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .