Szír ortodox templom épül Isztambulban

Fotó: Vatican News

 

1923 óta ez az első alkalom, hogy keresztény templom építésére adnak engedélyt a Török Köztársaságban. A hírt azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Bülent Kerimoğlu találkozott Yusuf Çetin törökországi szír ortodox metropolitával.
A templomot a törökországi szír ortodox közösség veszi majd használatba, a tervek szerint két éven belül. Az Atatürk repülőtér közelében fekvő területen, Isztambul Yeşilköy és Bakirköy városrészé­ben épülő istentiszteleti hely hétszáz hívő befogadására lesz alkalmas.
A templomépítés tervét 2015-ben jelentette be Ahmet Davutoğlu akkori miniszterelnök, amikor találkozott a nem iszlám hitű törökországi vallási kisebbségek képviselőivel. Abban az időszakban jelentős növekedésnek indult a szír ortodox keresztény közösség tagjainak száma, mert sokan Törökországba menekültek a Szíriában zajló háború elől. A szíriai konfliktus első éveiben a török hatóságok Midyatban négyezer férőhelyes menekülttábort alakítottak ki szír keresztények számára. Madrin tartományban már évszázadok óta jelen vannak a szír keresztények.

*

Jelenleg 25 ezer szír keresztény él Törökországban, közülük a legtöbben Isztambul városnegyedeiben, sokan a tervezett új templom közelében fekvő területen – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.
A Török Köztársaság megalapítása (1923) óta ez az első alkalom, hogy keresztény templom épülhet az országban, ahol körülbelül százezer Krisztus-hívő él. A 80 milliós lakosság szinte teljes egészében iszlám hitű.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .