A Szentlélek jelenlétében

Fotó: Franciscanmedia.org

 

Az amerikai püspökök azért gyűltek össze, hogy együtt tanácskozzanak a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések okozta válságról. Az Amerikai Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának 456 tagja van. A lelkigyakorlaton a 271 aktív püspök közül 250 vett részt, a 185 nyugalmazott püspök nem kapott meghívást az eseményre.
A püspökök közül többen hálájukat és elismerésüket fejezték ki a szónoknak, aki az apostolok és utódaik küldetéséről prédikált. „Valóban áldásos tapasztalat volt, éreztük a Szentlélek jelenlétét” – írta az egyik püspök a Twitteren. A lelkigyakorlat témáját Márk evangéliumából választották: „Tizenkettőt rendelt (…), hogy vele legyenek, s hogy elküldje őket hirdetni az igét” (Mk 3,14).
Három fő gondolatot osztott meg a kapucinus szerzetes az amerikai püspökökkel: bízzanak jobban a Szentlélekben, éljenek mindig Isten szerető jelenlétében, és irtsák ki magukból a pénz szeretetét – írta blogjában Frank Caggiano bridgeporti püspök. „Továbbra is imádkozunk egymásért, Egyházunkért és a világért. Áldás itt lenni” – fogalmazott Twitter-üzenetében Michael Joseph Boulette San Antonió-i segédpüspök. Paul D. Etienne anchorage-i érsek pedig így foglalta össze a tapasztalatait: „a prédikátor az Úr eszközének bizonyult, és a Szentlélek működött a lelkigyakorlat alatt”. A pennsylvaniai Lawrence T. Persico, Erie püspöke erőteljesnek és magával ragadónak nevezte Raniero Cantalamessa beszédeit, amelyek erős ösztönzést adtak a résztvevőknek, hogy elmélkedjenek és imádkozzanak a lelkipásztor szerepéről. „Innen kell kiindulnunk ahhoz, hogy képesek legyünk gyógyítani.”
Blase J. Cupich bíboros, chicagói érsek a Chicago Catholic című egyházmegyei újságban így fogalmazott: „Erről a lelkigyakorlatról nem úgy jövünk el, hogy minden fontos kérdésre, amellyel az Egyháznak szembe kell néznie, tudjuk a választ, de a püspökökben újra tudatosult annak fontossága, hogy Krisztus Lelkéből kell kiindulni, nem pedig saját erőfeszítéseikből. Ezeknek a napoknak a másik áldása az, hogy közelebb hozott minket egymáshoz és a Szentatyához.”
A bostoni segédpüspök, Mark O’Connell is úgy értékelte, hogy igazán áldásos volt ez a tapasztalat. „A Szentlélek erőteljesen jelen volt, nagyon meghatódtam” – írta a Twitteren, megköszönve Ferenc pápának az ajándékot, amit az amerikai püspököknek adott. José Horacio Gómez Los Angeles-i érsek a következőket mondta: „Együtt imádkozunk püspöki egységünk és a Szentatyával való szeretetközösségünk jeleként. Kollegialitás uralkodik, és határozottan szembe akarunk nézni a visszaélések miatt kialakult válság okaival, valamint folytatni akarjuk az Egyház megújításáért végzett munkát.”
A visszaélésekkel kapcsolatban a Pápai Ház szónoka a lelkigyakorlat előtt néhány héttel a Catholic News Service egyházi hírügynökségnek küldött levelében tudatta, hogy a lelkigyakorlaton nem erről a témáról fog beszélni, és tanácsokat sem ad majd a megoldásával kapcsolatban, mivel ez nem az ő feladata. „A Szentatya arra kért, hogy tartsak egy lelkigyakorlatos elmélkedéssorozatot a püspököknek, hogy a mindennapi elfoglaltságaiktól távol, az imádság, a csend és az Úrral való személyes találkozás légkörében erőt és világosságot kapjanak a Szentlélektől, s így megfelelő megoldásokat találjanak az amerikai Egyházat sújtó jelenlegi problémákra” – írta Raniero Cantalamessa.
A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában a karácsonyra való készület idejére időzítve jelentettük meg Raniero Cantalamessa A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című kötetét.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .