Szinódus előtti megbeszélés jövő márciusban

Fotó: News.va

 

A szinódus előtti megbeszélésre a különböző kontinensekről származó fiatalok is meghívást kapnak: katolikusok, más keresztény felekezetek hívei, más vallású és nem vallásos fiatalok egy­aránt.
„Ez a kezdeményezés a következő püspöki szinódus előkészületeinek sorába illeszkedik. Az Egyház meg akarja hallgatni a fiatalok véleményét, ismerni akarja hitét, kétségeit és kritikáit. Meg kell hallgatnunk a fiatalokat! – nyomatékosította Ferenc pápa. – Ezért a márciusi tanácskozás végkövetkeztetéseit közvetítik majd a szinódusi atyáknak.”
A szinódusi főtitkárság közleményt adott ki a pápai bejelentést követően. Ebben háláját fejezi ki a Szentatyának a kezdeményezésért, amely lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy kifejezésre juttassák várakozásaikat, vágyaikat, bizonytalanságaikat és aggodalmaikat a mai világ bonyolult kérdéseivel kapcsolatban. A szinódusi előzetes megbeszélésre meghívják a püspöki konferenciákat, az egyházi társulatokat és mozgalmakat képviselő fiatalokat, továbbá a keresztény és más vallási közösségekhez tartozó fiatalokat. Emellett meghívást kapnak az iskolák, az egyetemek, a kultúra, a munka, a sport, a művészet és az önkéntesség világának ifjú képviselői is. Jelen lesznek a periférián élő fiatalok is, valamint szakértők, nevelők és tanárok, akik segítik e korosztály tagjait a hivatástisztázásban.
A megbeszélés annak a konzultációs fázisnak a része, amely az előkészítő dokumentum és a kérdőív közzétételével, valamint a kérdőívet tartalmazó internetes oldal aktiválásával és az ifjúság körülményeiről, helyzetéről szeptemberben megtartott nemzetközi szemináriummal vette kezdetét.
A szinódus előtti ülés dátumát úgy választották meg, hogy a résztvevők március 25-én bekapcsolódhassanak Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjébe a Szent Péter téren. Ez egyben a 2018-as ifjúsági világnap dátuma is, amelynek témája a következő lesz: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .