A karitászmunka Istentől kapott küldetés

Fotó: Merényi Zita

 

Idén negyvenkét önkéntes részesült az elismerésben, amelyet október 7-én adott át Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor, a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek templomában, Budapesten. Az ünnepségen részt vett Mádl Dalma asszony, a karitász jószolgálati nagykövete is.
A Katolikus Karitász a Caritas Hungarica díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú éveken át áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat.
A hálaadó szentmisén közel húsz plébános koncelebrált, akik a díjazottakkal érkeztek az ünnepre. Spányi Antal püspök a Rózsafüzér Királynője napjához kapcsolódva Szűz Mária Istennek mondott örök igenjét állította példaként az ünneplők elé. „A keresztények régóta tudják, hogy ha Krisztus-követő életet akarnak élni, ha Jézus valóban hűséges tanítványai akarnak lenni, akkor a legjobban teszik, ha Máriával együtt indulnak az Úr nyomába.”
Máriától megtanulhatjuk, hogyan kell szeretni Istent, Jézust és a felebarátot. Az ember feladata, hogy megismerje Istent és rátaláljon. Isten láthatatlan, olykor messze van tőlünk, és talán sokszor azt tapasztaljuk, hogy nem úgy avatkozik bele az életünkbe, a világ sorsába, ahogyan gondolnánk. Ilyenkor nehéz megértenünk őt. Ha gondolataim belőlem indulnak ki és hozzám térnek vissza, akkor valóban nehéz megérteni Istent – fogalmazott Spányi Antal püspök, majd így folytatta homíliáját: A Boldogságos Szűz Mária a csend asszonya. A lelkében, Istenre figyelő csöndben hallja meg Isten szavát, és ebben a csöndben mondja ki válaszát: a megmásíthatatlan, visszavonhatatlan igent, önmaga örök odaajándékozását. A Szűzanya példájára kell figyelnünk. Szükségünk van arra, hogy csönd legyen bennünk, s hogy szívünket és lelkünket megnyitva hallgassuk Isten szavát, hogy elfogadjuk, amit nekünk szánt, és ki tudjuk mondani a magunk örök igenjét. Mária arra is tanít bennünket, miként kell szeretnünk egymást: érzékenyen figyelmes szeretettel, amelyben észrevesszük a másik szükségét. Sokszor ott kell segíteni, ahol nincsenek szavak, ahol olyan nagy a szükség, hogy már kérni sem mernek.
A karitászmunka Istentől kapott küldetés, amelyre rendkívül nagy szükségünk van napjainkban. Nemcsak az ínség miatt, hanem azért is, hogy az Egyház hitelesen tudja megmutatni küldetésének erejét és jelentőségét ebben a furcsára torzított világban. Az Egyház leghitelesebben a karitászmunka által tud jelen lenni a világban. „Mária segítsen bennünket anyai szeretetével, formálja szívünket, erősítse szeretetünket, és vezessen minket kézen fogva Krisztus nyomában. Hogy Istenről tanúságot tegyünk, Jézus országát építsük, és hogy a tőlük kapott szeretetünkkel szerethessük, ünneplőbe öltöztessük azoknak az embereknek a szívét, akiket az isteni Gondviselés az utunkba vezérelt” – zárta homíliáját Spányi Antal püspök.
A szentmisét követően adták át az elismeréseket. A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica díjat azzal a céllal, hogy elismerjék és értékeljék a karitászönkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A díj további célja az önkéntesség pozitív társadalmi megítélésének erősítése, a karitatív tevékenységre való buzdítás.
Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese így méltatta a díjazottakat: Az elismerést azok az önkéntesek kapják, akik a karitász tevékenysége során kiemelkedő módon és rendszeresen segítik leginkább rászoruló embertársainkat.
A díjazottak egyházmegyénként: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – Bányai Sándorné, Borné Balogh Erika, Kovács László. Egri Főegyházmegye – Kovács Béláné, Pap Ildikó, Vas Imre Zsoltné. Esztergom-Budapesti Főegyházmegye – Karnevál Margit, Kádár Sándorné, Simongáti Györgyné. Győri Egyházmegye – Cserpesné ­Németh Melinda Mária, Elek Istvánné, Király Péter. Hajdúdorogi Főegyházmegye – Kujbus Benedek, Kujbus ­Benedekné. Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye – Nagy Ferencné, Péli László, Péli Lászlóné. Kaposvári Egyházmegye – Kőnig Gáborné, Mercz ­Tiborné. Miskolci Egyházmegye – Kutiné Fedor Emőke. Nyíregyházi Egyházmegye – Lieb Árpádné, ­Rubóczki Antalné. Pannonhalmi Egyházmegye – Maradics Sándorné, ­Horváth Józsefné. Pécsi Egyházmegye – Kovácsné Füri Margit, Simon Miklósné, Széll Mihályné. Szeged-Csanádi Egyházmegye – Korsós Mihályné,
dr. Miseta Mária, Mészáros Géza Zsolt. Székesfehérvári Egyházmegye – ­Kőrösi Ödönné, Lakatos György, Pill József. Szombathelyi Egyházmegye – dr. Boda-Novy Zsoltné, Erős Klára, Jóna Imre. Váci Egyházmegye – dr. Babossné Mezei Katalin, dr. Percze ­Ágnes, Sápi Istvánné. Veszprémi Főegyházmegye – Kovács Lajosné, Ughy Istvánné, Varga Zoltánné.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .