Színesre festik a világot

A kezdeményezést helyi szinten is továbbszervezték – a „Lelket adni Európának!” közös küldetés jegyében – Chiara Lubich (Fokoláre mozgalom) és Andrea Riccardi (Szent Egyed közösség) vezetésével. Európa-szerte közel háromszáz mozgalom és közösség kapcsolódott be, hogy a maga karizmája és eszközei által tevékenyen hozzájáruljon az egyetemes testvériség és a béke megvalósulásához. Hazánkban az idei évben Budapesten, április 25-én, immár harmadik alkalommal rendezték meg az Együtt Európáért ökumenikus találkozót.
„Ez az a perc, ami most tied lesz, csak rajtad múlik…”

„Igent mondunk a békére, igent a felelősségvállalásra” jeligével bemutatkoztak; tanúságot tettek, fórumbeszélgetéseket folytattak pedagógiai, kulturális, szociális és pasztorális tevékenységeikről az összefogás magyarországi közösségei: az Allianz – Pro Christ, Antióchia, Chemin Neuf, Cursillo, Emmánuel, Fokoláre, Házas Hétvége, Hit és Fény, Katolikus Karizmatikus Megújulás, Nyolc Boldogság Katolikus Közösség, Regina Pacis, Regnum Christi, Regnum Marianum, Szent Egyed, Schönstatt, Új Jeruzsálem, Verbum Dei.

A nap során a változatos programot a zene és a színművészet gazdagította. A kassai fokolárés közösség magyar és szlovák nemzetiségű testvérének szép vallomását – az egymás kultúrájának, kifejezésmódjainak kölcsönös megismeréséből fakadó szeretetről – plasztikusan mutatta be a kassai művészek (szintén két nemzet gyermekeinek) közös muzsikája zongorán kísért énekkel, illetve négykezes zongoraművel. A karitatív lelkületet a miskolci Fényi Gyula Gimnázium diákjainak rockelőadás-részlete (vetített képpel) jelenítette meg az Erősek erőszak nélkül címmel. „Ez az a perc, ami most tied lesz, csak rajtad múlik” – vezette be a fiatalok gitáros éneke a kerekasztal-beszélgetéseket, ahol többek között beszámoltak a közösségek a szegények, kisebbségek felé való szolgálatról; a pedagógia, a közgazdaság- tudomány lehetséges eszközeiről; a drogfüggőségből való szabadulás, a politikai kiengesztelődés (újpesti kereszténydemokraták) jó példáiról. A „színesre festjük a világot” animáció pedig a zárójelképet készítette elő, amikor is az összes részt vevő csoport képviselői alkottak egy nagy körívet a színpadon.

Tavasszal és az ősz folyamán hasonló rendezvényekre kerül sor Szlovéniában, Belgiumban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Ausztriában, Horvátországban és Oroszországban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .