Színekben él

A kiállítás a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott Alex Webb első átfogó monográfiáját mutatja be hatvanhárom képben. Webb a hatvanas években fekete-fehér fotókkal kezdte pályáját. A hetvenes évek közepén a társadalmi kiszolgáltatottság, az anyagi elesettség témái jelentek meg képein, majd az évtized végére egyéni kifejezésmódját a színes fotókban találta meg.  A Goethe Színtanából kölcsönzött tárlatcím – A fény szenvedése – is a színek hangsúlyára utal.
Az amerikai térségben – Haitin, Mexikóban, Kubában, Latin-Amerika országaiban és Floridában –, valamint Isztambulban készült felvételeket a fény intenzitása, az erős árnyékok, a színek vibrálása határozza meg. A művészt a kultúrák találkozása, a határhelyzetek izgatják, képei hangulatok, benyomások, érzületek megmutatásával képezik le a valóságot.
A kiállítóteremben a kurátor tematikus rendben helyezte el az alkotásokat, így az egyes országokba többször visszatérő művész különböző korszakokban készült fotográfiái egymás mellé kerültek. A tárlaton 1980 és 2011 között készült képek szerepelnek. Webb fotózott Haitin a Duvalier-rezsim összeomlását követő eufóriában, majd a választásokat kísérő erőszak idején. A Kubáról készült Esperando című album képei a remény és a várakozás életérzését ragadják meg. Florida Webb számára az oda érkezők sajátos vízióinak tárháza: a déli bevándorlók az amerikai álmot kergetik, az északiakat a fiatalság, a trópusi meleg, az élvezetek vágya viszi „a napfény államába”. Az Isztambulban készült képek kultúrák – Európa és Ázsia, ősi és modern, az iszlám és a profán világ – találkozását közvetítik. A művész célja azonban nem az egyes országok életét meghatározó társadalmi, politikai viszonyok vagy a változások dokumentálása, inkább azok lenyomatait keresi az emberek mindennapi életében.
Az 1952-ben született Alex Webb a Magnum nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő alakja. Az 1947-ben Robert Capa ötlete alapján létrehozott ügynökség fotósait erős egyéni látásmód jellemzi. A világ krónikásai ők: emberek és  események megörökítői.
Webb a Harvardon tanult irodalmat és történelmet, majd 1972-től fotóművészetet a Bruce Davidson és Charles Harbutt vezette Apeiron fotóműhelyben, New Yorkban. Munkái rendszeresen megjelennek a New York Times, a Life és a National Geographic oldalain. Éveken át fotózott a Karib-térségben, Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .