Szilvásy László lett az új piarista tartományfőnök

A választásokat megelőző délelőtti szentmisében segítségül hívták a Szentlelket. Ruppert József egy régi piarista imádságot idézett fel: „Respice, quaesumus, Domine, pusillum ordinem nostrum!”, azaz „Nézz le, Istenünk, kicsiny rendünkre!”
A piaristák a történelem nehéz időszakaiban vagy éppen belső viták miatt sokszor érezhették magukat kicsinek, veszélyben forgónak vagy nehezebb helyzetben lévőnek, mint más, nagyobb létszámú rendek. A piarista lelkület és a küldetés tüze még¬is összetartotta a rendtagokat, és továbbörökítette Kalazanci Szent József élményét, aki annak idején azt mondta: „Rómában találtam meg Isten szolgálatának legjobb módját, a szegény gyerekek nevelését, amit el nem hagynék semmiért a világon.” A piarista szerzetesek ezzel a lelkülettel viselték el hősiesen a kommunizmus alatti nehézségeket, akár a rendi keretből való kényszerű kikerülést is, s ez adott nekik erőt a rendszerváltás után a felvállalt számos intézmény által jelentett kihívásokhoz.
Szilvásy László 1971-ben született Békéscsabán. A gimnáziumot a kecskeméti piaristáknál végezte. 1990-ben lépett a piarista rendbe. Teológiai tanulmányait 1991-től a Kalazantínum Piarista Hittudományi Főiskolán, 1993-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, majd 1996-tól a római Lateráni Egyetemen végezte, ahol kánonjogot tanult. 1998-ban a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban kezdett tanítani, majd 2003-tól négy éven át az intézmény igazgatója volt. 2007-től a rendtartomány központi vezetésében dolgozott Budapesten, tartományi titkárként, gazdasági ügyekért felelős tartományi asszisztensként, valamint ökonómusként. Emellett 2011-től 2019-ig házfőnöki tisztséget is betöltött. 2017-től vezeti a rend Fenntarthatóság és Projektek Generálisi Titkárságát.
A káptalan március 27-én a tartományfőnök asszisztenseit is megválasztotta: Vereb Zsolt a küldetés és az ifjúságpasztoráció, Molnár Lehel a hivatásgondozás és a képzés, Labancz Zsolt a részvétel és a karizmatikus integráció, Vízhányó Zsolt a működés és a struktúra területéért lesz felelős a következő négy évben.
A káptalan a következő napokban a jövőtervezéssel folytatta a tanácskozást.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .