Kenyai ferences kapta a pedagógusok Nobel-díját

Fotó: The National.ae

 

A díj egymillió dollárral (mintegy 280 millió forint) jár. A ferences tanár elmondta, hogy a pénzt iskolája felszerelésére fordítja, aminek még könyvtára sincs. „Odaadom a társadalomnak, mert engem papként ellátnak élelemmel, ruhával, mindennel. Nagyszerű ez a pillanat, hiszen a társadalomnak lesz ebből haszna.”
Peter Tabichi természettudományokat oktat középiskolásoknak egy vidéki falu iskolájában, amelynek mindössze egyetlen számítógépe van, és az internet is nehezen elérhető.
A díjat a dubaji koronaherceg, Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al-Maktúm nyújtotta át a ceremónián, amelynek házigazdája a filmsztár, Hugh Jackman volt.
Az idei kitüntetett mottója: „Beszélj kevesebbet és tégy többet.” A 36 éves Peter Tabichi Kenyában született. Matematika- és fizikatanár a Nagy-hasadékvölgyben, egy félsivatagos vidéken fekvő falu középiskolájában. Diákjai nagyon nehéz körülmények között élnek, szegény családok gyermekei, és sok közöttük az árva. Tanáruk arra ösztönzi őket, hogy ne maradjanak ki az iskolából, és tanuljanak tovább. Segít nekik abban is, hogy nemzetközi tudományos versenyeken induljanak. Erős karakterével és lelkesedésével Tabichi megalapozta a bizalmat tanítványaiban. Olyan földművelési módszereket tanított meg nekik, amelyek a szárazság körülményei között is eredményesen alkalmazhatók. Diákjai ennek köszönhetően országos és nemzetközi díjakat is nyertek. A ferences szerzetesnek sikerült feloldania a faluban élő etnikumok közötti feszültséget is. Emellett gondját viseli a legszegényebbeknek, fizetése 80 százalékát az ő ellátásukra fordítja.
A díjátadáson Peter Tabichi hangsúlyozta: „A díjjal nem engem ismernek el, hanem ennek a hatalmas kontinensnek a fiataljait. Én csak azért vagyok itt, hogy köszönetet mondjak azért, amit a diákjaim elértek. Ez az elismerés lehetőséget jelent a számukra, és azt jelzi a világnak, hogy minden lehetséges. Tanárként látom, milyen ígéretesek a diákjaim, tapasztalom érdeklődésüket, tehetségüket, intelligenciájukat és meggyőződésüket.” A kenyai ferences azt is elmondta, hogy az afrikai fiatalokból nem hiányzik az ambíció. „Afrika olyan tudósokat, mérnököket, vállalkozókat nevel, akiknek a neve egy nap majd a világ minden részén ismertté válik. A lányoknak is fontos szerepük lesz ebben a történetben.”
A díjátadón Peter Tabichi azt is elmesélte, hogy 11 éves volt, amikor az édesanyja meghalt. Testvérével együtt az édesapja nevelte fel, aki általános iskolai tanár volt. A szerzetes megköszönte a hallgatóság soraiban ülő édesapjának, hogy a keresztény értékekre tanította. Arra kérte, menjen fel hozzá a színpadra, majd átadta neki a díjat.
A kenyai ferences a dubaji Atlantis Hotelben megrendezett díjátadó után az AP hírügynökségnek elmondta, hogy korábban még sohasem járt ilyen távol a hazájától. Repülőn is most ült először, az eddigi leghosszabb útja Ugandába vezetett.

Forrás és fotó: Euronews, The National.ae, Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .