Szigorúbb abortusztörvény

A Spanyol Szocialista Munkáspárt indítványt nyújtott be a törvényjavaslat ellen, de száznyolcvanhárom nem és százötvenegy igen szavazattal a parlament végül elvetette azt. A törvény – ratifikálása után – még az idei évben életbe lép. A megfogant és várandós nők jogainak védelmére irányuló, átfogó törvény a terhességmegszakítást ismét bűnténynek mondja ki, de enyhébben ítéli meg azokat az eseteket, amelyekben a várandósság erőszak következtében alakult ki, illetve bizonyíthatóan veszélyezteti az anya fizikai vagy pszichológiai egészségét. A terhességmegszakítás szükségességét – előre meghatározott feltételek mellett – az adott klinikától független két orvosnak kell bizonyítania. A törvény az abortusz végrehajtását erkölcsi szempontból elítélő orvosok számára biztosítja a jogot, hogy lelkiismereti alapon tartózkodhassanak a beavatkozás elvégzésétől.


A Dignitatis Humanae Intézet elnöke kiemelte: a törvény reményt jelent egy új kultúra kialakulására, amely egyenlő fontossággal értékel minden emberi életet, és elismeri minden gyermek, beleértve a még meg nem született gyermekek méltóságát is. A spanyol törvény megváltoztatása azt az üzenetet hordozza az európai életvédők számára, hogy a halál kultúrája felé hajló jelenlegi irányvonal ellenére is lehetséges a még meg nem született gyermekek ügyének előmozdítása.

 

A Dignitatis Humanae Intézet célja az emberi méltóság védelmezése arra az antropológiai igaz ságra alapozva, hogy az ember Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve, tehát veleszületett méltósággal rendelkezik. Az intézet igyekszik előmozdítani e szemlélet megerősödését. Ennek érdekében támogatja a közéletben részt vevő keresztényeket, és segíti őket abban, hogy hatékony és koherens válaszokat adhassanak azokra a megnyilatkozásokra, amelyek célja, hogy a keresztény szemlélet ne kaphasson hangot a közéletben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .