Szeretet-napok Győrben

 

A jótékonysági napot Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök nyitotta meg szentmisével, melyet a Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt a Szent Anna orsolyita templomban tartottak. A püspök röviden köszöntötte a híveket, valamint Csaba testvért és a vele érkező csíkszentsimoni gyerekeket.
Böjte Csaba szentbeszé­dében beszámolt a közelmúltban Irakban tett látogatásáról. Beszélt arról, mennyire megérintette a sokat szenvedett keresztényekkel való találkozás, és hangsúlyozta, hogy mi, európaiak talán fel sem tudjuk mérni az ottani események súlyát. Felidézte azt is, hogy lakatlan városokban, kiégett házak, elhagyatott templomok között járva az egyik útitársa egyszer csak egy papírt talált a földön, amelyre az volt ráírva: „Nada te turbe!”, azaz: „Ne félj, ne aggódj!”
A szónok az átélt tapasztalatok hatása alatt megrendülten hangsúlyozta, Isten nem azt kéri tőlünk, hogy a sötétséggel, a bűnnel harcoljunk, hanem azt, hogy a jóság fényét, a szeretetet emeljük a magasba. Csaba testvér rámutatott: passiójának megkezdése előtt Jézus Krisztus imádságra hívta a tanítványokat, és ezt kéri tőlünk most is. Bízzunk benne, ő le tudja győzni a gonoszt. Imádkozzunk hetente legalább egy órát, hogy a kialakuló imalánc Isten eljövendő országát hirdesse.
A ferences szerzetes úgy fogalmazott, az Eucharisztia az egyetlen megoldás, ezt maga is megtapasztalta az elmúlt huszonöt évben. „Imádságunk nyomán legyen minden templom egy betlehemi barlang, legyen minden oltár betlehemi jászol, s legyen minden szentmise karácsonyéj!” – buzdított Csaba testvér, majd Avilai Nagy Szent Teréz imájával zárta elmélkedését: „Semmi se bántson, semmi se fájjon, ha Isten él benned, több nem kellhet.”
A szentmise után az ünneplő hívek átsétáltak a győri Püspökvár kertjébe, ahol rövid megnyitó után – melyen Pápai Lajos püspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere, illetve Böjte Csaba is szólt a jelenlevőkhöz – kezdetét vette az egész napos jótékonysági fesztivál.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .