Szeretet-dobókockát helyeztek el Ózdon

A szeretet-dobókockával együtt egy új közösségi teret is felavattak a Falunak nevezett városrészben, az Ív úton. A Fokoláre mozgalom tagjai és a Kohó önkéntesei számos karitatív programban vettek már részt a városban. Az avatóünnepségen Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója mondott beszédet, majd Hübner Ferenc világi vezető mutatta be a Fokoláre mozgalmat. A lelkiségi megújulás Chiara Lubich révén Olasz­országból indult, 1943-ban, Trento (Trident) bombázása idején.
„Amikor bombák hullanak az égből, nehéz katolikusnak és kereszténynek lenni. Ő mégis ezt tette.
A Szentírást olvasva rádöbbent: miért ne válthatná cselekedetekre az evangéliumot? És elkezdte élni az igét. Így indult a mozgalom, amely nagyon gyorsan elterjedt 182 országban” – mondta Hübner Ferenc.
Borbély Dániel, a Kohó egyik önkéntese az együtt cselekvés fontosságáról beszélt, arról, hogy miben segíthetnek egymásnak az emberek, és hogyan illeszkedik a közösség életébe a dobókocka: „Próbáljuk felismerni, hogy mit tanulhatunk egymástól, mit tehetünk együtt. Ennek a folyamatnak a része a dobókocka felállítása a közösségi téren. A karitász udvarában pedig elkezdtünk együtt dolgozni egy játszótéren” – mondta Borbély Dániel.
A szeretet-dobókocka egyébként elsősorban a gyerekeknek, de a felnőtteknek is szól. Ha megforgatjuk, olyan útravalót kapunk, amely segít, hogy jobbá váljunk, és megtaláljuk a közös hangot. „A kocka hat oldalán az evangéliumi szeretet jellemzői olvashatók, a szeretet gyakorlásának egy-egy módja” – fogalmazott Cra­vero Ágnes, a Kohó tanítónője.
Mischinger Ferenc ózdi plébános szerint a kocka azt a szeretetet jelképezi, amely hidat alkothat az emberek között. Ez a híd pedig származástól, társadalmi helyzettől függetlenül mindenkié. „A dobókocka is arra sarkall bennünket, hogy szeretethíd alakuljon ki köztünk és a többiek között. Feladatot ad nekünk, vidámságot és ötletet, késztetést arra, hogy tegyük a jót. És mi más lenne a másik emberhez vezető híd, mint a jóság és a szeretet, amit mindig gyakorolhatunk, soha nem nézve a másik hibáját” – fogalmazott a plébános.

Forrás és fotó: Ózd.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .